Nye muligheder for nano-papir

0

Træbaseret emballage lavet af nano-papir kan måske snart fremstilles uden for laboratorierne og produceres i den helt store skala.

Af

Nano-papir er gennemsigtigt, stærkt og kan bruges som emballage i stedet for andre materialer, der typisk er baseret på fossile råstoffer som olie. Hidtil har det dog været både energitungt og tidskrævende at fremstille nano-papir – men nu har forskere ved Institut for Fiberteknologi ved Royal Institute of Technology (KTH) i Sverige udviklet en ny metode, som gør det en hel del nemmere, skriver BioInnovation.

Det åbner nye muligheder for at fremstille nano-papir ved almindelige papirfremstillingsprocesser og opskalere produktionen, så det i højere grad kan bruges til industrielle anvendelser og udgøre fremtidens emballagemateriale.

En gammel drøm

Lige siden de første nanopapirer fremstillet af cellulose nanofibre blev udviklet for omkring 15 år siden, har både den akademiske verden og industrien haft store forhåbninger om at kunne bruge materialet til biobaseret og biologisk nedbrydelig emballage. Men den langsommelige og energikrævende proces har sat en kæp i hjulet for de helt store mængder af nano-papir.

Den nye metode vender så at sige processen rundt – i stedet for først at nedbryde cellulosefibre til nanofibre, som så laves til nano-papir, er det lykkedes forskerne først at behandle cellulosefibrene kemisk, så fremstille papiret og først derefter nedbryde fibrene til nanofibre.

Ligner almindeligt papir – men så…

Papir fremstillet af disse kemisk behandlede fibre ligner almindeligt papir, men har en indbygget “trigger”-funktion. Så længe fibrene er omgivet af en lav pH, opfører det fremstillede papir sig som almindeligt papir, men når det udsættes for et svagt basisk miljø, brister de indførte kemiske bindinger i cellulosefibrene, og de begynder at svulme op i en sådan grad, at cellulosens nanofibre frigives. Inden for få minutter bliver det “almindelige” papir til nano-papir.

Den metode forkorter og forenkler produktionen af ​​nanopapir ganske dramatisk, og det anslås, at emballage af nano-papir kan være i produktion om cirka fem år.

Kilde: BioInnovation

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.