Nye træboliger i den gamle fabrik

0

Fabers Fabrikker på Fyn lægger rammer til en ny måde at tænke transformation af eksisterende bygninger på. I stedet for at renovere og bygge om har man simpelthen opført helt nye boliger af træ inde i selve fabrikslokalerne.

Af -

Gamle bygninger, som ikke længere har nogen funktion, men som skal bevares af hensyn til kulturarven. Hvordan får dem i brug igen på en måde, som ikke er hverken alt for dyr eller alt for besværlig – og som bibeholder bygningens særpræg?

Fabers Fabrikker i Ryslinge. Foto: Rasmus Hjortshøj

Det er arkitektfirmaet Arcgency kommet med et godt bud på i et pilotprojekt i Ryslinge på Fyn, hvor Fabers Fabrikker, som producerede gardiner og persienner i over 100 år, nu er blevet forvandlet til billige og attraktive lejeboliger.

I stedet for at tilpasse fabrikken til boliger og kæmpe med u-rette vinkler og skæve vægge har Arcgency i stedet tilpasser boligerne til fabrikken. Store dele af den gamle fabrik er der ikke pillet ved, kun de bygningsdele, som var i kritisk stand, er blevet renoveret. Til gengæld er der opført boliger af selvstændige trækonstruktioner inde i de rå fabriksrum.

Træ, træ og atter træ

Selve træhusene er bygget op af moduler. Det er en metode, som arkitektvirksomheden har specialiseret sig i:

”Vi har lært, at en effektiv produktion er afhængig af volumen og flow […] I pilotprojektet Fabers Fabrikker fremstilles elementerne lokalt på en lille on-site fabrik, men ved større projekter kan konceptet skaleres”, fortæller Arcgency.

Alt er lavet af træ – selve konstruktionen, isoleringsmaterialerne, lofter, vægge og gulve – og er lavet, så det kan skilles ad og genanvendes på et senere tidspunkt. Ressourcebevidsthed er nemlig en grundlæggende værdi hos Arcgency, som har valgt træ, fordi det – udover at være et fornybart materiale – har en lang række fordele, som firmaet lister op på følgende måde:

  • Træ kan optage og afgive fugt, hvilket kan skabe et godt indeklima.
  • Det giver et enkelt byggeri, hvor det primære håndværk udføres af tømreren. Der er færre grænseflader mellem fagene og dermed en enklere proces.
  • Træ er let at forarbejde, og det gør det let at håndtere.
  • Let i drift. Alle træoverflader er mekanisk monteret, og det gør, at de kan demonteres. Det gør det muligt at bygge om, vedligeholde og i sidste ende genbruge.
  • Arkitektonisk definerer træet tydeligt skellet mellem nyt og gammelt.

I samspil med de gamle, rå lokaler, som fungerer som et uopvarmet, fleksibelt rum, der kan bruges til fællesmiddage, atelier, indendørs legeplads eller værksted afhængigt af behov, lyst og årstider, fortæller de nye lejeboliger om stedets historie og skaber samtidig rammen om noget nyt – og som en ekstra bonus kan beboerne nyde duften og synet af træ i deres nye hjem.

Kilde: Arcgency

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×