Tags:

Nyt fra træforskerne: Strøm sætter nyt liv i gammelt træværk

1

Nyt fra træforskerne: Strøm sætter nyt liv i gammelt træværk

Af -

En ny metode til imprægnering af træ sætter strøm til træet og får imprægneringsmidlet til at trænge hurtigere og længere ind i trækonstruktionen.

Metoden kan være en stor fordel ved restaurering af gamle og bevaringsværdige trækonstruktioner, fordi man kan undgå at udskifte træet på vanskeligt tilgængelige steder.

Bag udviklingen står træforskere på Danmarks Tekniske Universitet (BYG DTU) og projektet er støttet af Skov- og Naturstyrelsens produktudviklingsordning.

Baggrund for projektet

I projektet anvendes imprægneringsmidlet bor, der betegnes som et relativt miljøneutralt imprægneringsmiddel. Bor hører blandt de mest anvendte imprægneringsmidler, specielt indenfor renovering af eksisterende trækonstruktioner hvor træet efterimprægneres i konstruktionen.

Efterimprægnering kan både være en forebyggende behandling af ikke-angrebet træ og en bekæmpende behandling af træ der er angrebet i mindre grad.

Ved denne form for imprægnering påføres bor til træets overflade og indtrængningen er baseret på diffusion, dvs. at imprægneringsmidlets molekyler bevæger sig eller vandrer fra et område i træet med høj koncentration til lav koncentration.

Diffusion er en meget langsom proces hvor indtrængning af bor er få millimeter selv flere måneder efter påføringen. Det betyder at det reelt kun er overfladen af træet der er beskyttet og det kan få stor betydning hvis der senere kommer sprækker i træet, så ikke-beskyttet træ kan blive blotlagt.

Ved bekæmpende behandling vil den langsomme indtrængning betyde at nedbrydningen af træet fortsætter længe efter bor er tilført, hvis det ikke kun er overfladen der er angrebet.

I sådanne tilfælde kan man i stedet vælge at udskifte træet. Det er dog ikke altid at en udskiftning af træet er en god løsning, f.eks. i svært tilgængelige konstruktioner eller når der er tale om bevaringsværdigt træ. I sådanne tilfælde er det afgørende at man kan opnå en hurtig beskyttelse af hele træstykket, så det kan bevares for eftertiden.

Forsøget skal testes i fuld skala

Projektet har vist lovende resultater med hurtig og effektiv beskyttelse af træet og projektet har fået stor opmærksomhed både herhjemme og internationalt.

Indtil videre har forsøg med imprægneringsmetoden kun fundet sted i laboratoriet. Næste skridt bliver forsøg i fuld skala, som siden kan bane vejen for praktisk anvendelse af metode indenfor bevaring af historiske trækonstruktioner.

Mere information

På trae.dk kan du læse mere om ‘Imprægnering af træ‘ og om ‘Bor til træbeskyttelse

En kommentar

  1. Dann Ovesen siger:

    Hej
    Er trædrejer og har set en, som satte strøm på træet eg fik flotte overflade mønstre.
    Kan i oplyse om feks 12 volt ville være nok til noget sådant.
    På forhånd tak

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×