Nyt studie: Europa kan spare millioner af tons CO2 ved at bygge mere i træ
En ændring til brug af mere træ i byggeriet kan reducere den europæiske byggesektors miljøpåvirkning markant, viser en ny finsk undersøgelse.
For nylig udkom SBi med en rapport, som slog fast, at træbyggeri kan give betydelige CO2-besparelser i Danmark.
Helt ny forskning undersøger og dokumenterer potentialet for hele Europa. Og perspektiverne for klimaet er store.
Byggeriet er ansvarlig for cirka en tredjedel af den globale udledning af drivhusgasser – 10 gange mere end lufttrafik. Brug af træ i stedet for konventionelle materialer kan reducere udledningerne, fordi træet vil lagre millioner af ton kulstof, skriver forskere ved Aalto Universitet og det finske miljøinstitut i rapporten Cities as carbon sinks—classification of wooden buildings.
Hvis 80 procent af de nye beboelsesbygninger i Europa var lavet af træ, og træ blev brugt i konstruktion, beklædning, overflader og møbler i huse, ville bygningerne gemme på 55 millioner ton kuldioxid om året, siger forskerne – det svarer til cirka 47 procent af den årlige udledning fra Europas cementindustri.
”Det er første gang, at kulstoflagringspotentialet ved træbyggeri er blevet evalueret på europæisk niveau i forskellige scenarier,” siger Ali Amiri, der er ved at afslutte sin doktorgrad ved Aalto University, til Institution of Mechanical Engineers. “Vi håber, at vores model kan bruges som køreplan til at øge træbyggeriet i Europa.”
Forskerne siger, at andelen af træbygninger skal vokse støt til 80 procent inden 2040 for at lagre 55 millioner tons kuldioxid om året.
Byggesektoren har traditionelt fokuseret på energieffektivisering i bygningers driftsfase – også i Danmark – men politikere, branche og forbrugere har fået øjnene op for, at der er rigtig store CO2-besparelser at hente ved at kigge på materialerne i byggeriet. Læs: Træhuse er nødvendige for klima og miljø
”Når energien i boliger i stigende grad kommer fra vedvarende kilder, betyder byggefasen endnu mere i bygningens samlede miljøpåvirkning”, påpeger de finske forskere.
Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Environmental Research Letters, er baseret på omfattende analyse af tilgængelig litteratur, herunder 50 casestudier.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.