Nyt studie: Europa kan spare millioner af tons CO2 ved at bygge mere i træ

0

En ændring til brug af mere træ i byggeriet kan reducere den europæiske byggesektors miljøpåvirkning markant, viser en ny finsk undersøgelse.

Af -

For nylig udkom SBi med en rapport, som slog fast, at træbyggeri kan give betydelige CO2-besparelser i Danmark.

Helt ny forskning undersøger og dokumenterer potentialet for hele Europa. Og perspektiverne for klimaet er store.

Byggeriet er ansvarlig for cirka en tredjedel af den globale udledning af drivhusgasser – 10 gange mere end lufttrafik. Brug af træ i stedet for konventionelle materialer kan reducere udledningerne, fordi træet vil lagre millioner af ton kulstof, skriver forskere ved Aalto Universitet og det finske miljøinstitut i rapporten Cities as carbon sinks—classification of wooden buildings.

Hvis 80 procent af de nye beboelsesbygninger i Europa var lavet af træ, og træ blev brugt i konstruktion, beklædning, overflader og møbler i huse, ville bygningerne gemme på 55 millioner ton kuldioxid om året, siger forskerne – det svarer til cirka 47 procent af den årlige udledning fra Europas cementindustri.

”Det er første gang, at kulstoflagringspotentialet ved træbyggeri er blevet evalueret på europæisk niveau i forskellige scenarier,” siger Ali Amiri, der er ved at afslutte sin doktorgrad ved Aalto University, til Institution of Mechanical Engineers. “Vi håber, at vores model kan bruges som køreplan til at øge træbyggeriet i Europa.”

Forskerne siger, at andelen af ​​træbygninger skal vokse støt til 80 procent inden 2040 for at lagre 55 millioner tons kuldioxid om året.

Byggesektoren har traditionelt fokuseret på energieffektivisering i bygningers driftsfase – også i Danmark – men politikere, branche og forbrugere har fået øjnene op for, at der er rigtig store CO2-besparelser at hente ved at kigge på materialerne i byggeriet. Læs: Træhuse er nødvendige for klima og miljø

”Når energien i boliger i stigende grad kommer fra vedvarende kilder, betyder ​​byggefasen endnu mere i ​​bygningens samlede miljøpåvirkning”, påpeger de finske forskere.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Environmental Research Letters, er baseret på omfattende analyse af tilgængelig litteratur, herunder 50 casestudier.

Kilde: Institution of Mechanical Engineers og IOPScience

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×