Nyt ‘Viden om Træ’ om insektangreb i bygninger
Der gives råd og vejledning omkring: identifikation af de mest almindelige skadevoldende insekter, insekternes levevis, skadernes karakteristika, bekæmpelse af insekterne samt udbedring af skaderne.
Nyt fra Teknologisk Institut: Viden om træ – Insektangreb i Bygninger
Teknologisk Institut udgiver regelmæssigt videnbladene ‘Viden om træ’ med lettilgængelig information omkring anvendelse af træ. Seneste skud på stammen er Viden om træ 0605 – Insektangreb i Bygninger.
Indhold
Dette nummer af Viden om Træ handler om, hvordan insektangreb i bygningers trækonstruktioner kan opdages og bekæmpes så de ikke opstår igen.
Normalt opdages et angreb ved at man observerer runde eller aflange huller i træet. Hullerne i træværket viser hvor de voksne insekter har forladt træet. Normalt er det dog larverne som nedbryder træet.
Arbejdet med at udbedre skaderne kan opdeles i tre faser:
- Skadesopklaring
- Planlægningsfase
- Udførelsesfasen
Læs om de almindeligste skadevoldere i Danmark
- Husbuk – insektet som er årsag til de alvorligste skader i danske byggerier.
- Almindelig borebille – det hyppigst forekommende insekt i trækonstruktioner.
- Splitvedsbille – billerne angriber kun storporet løvtræ som eg og ask.
- Rådborebille – insektet angriber kun nåletræ som er nedbrudt af svamp.
- Egens borebille – hvis larver primært lever i egetræ.
- Boresnudebille – larverne går alene på fugtigt nedbrudt træ.
- Rød blomsterbuk – lever kun i nedbrudt træ – typisk udendørs eksponeret træ.
- Myrer – nogle myrearter angriber kun nedbrudt træ, mens andre kan bruge uskadet træ. Myrerne bruger træet til deres bo.
Lisvscyklus, livsvilkår om bekæmpelse
For hvert af de beskrevne insekter kan du læse om deres livscyklus, optimale livsvilkår og hvordan skadevolderen bekæmpes.
Læs også om forsikringsselskabernes stilling i tilfælde af insektangreb.
Anskaffelse af videnblade fra Teknolgisk Institut
Viden om træ 0605 – Insektangreb i Bygninger, samt en række andre videnblade i serien kan bestilles gennem Teknologisk Instituts hjemmeside. Her kan man gratis se tidligere videnblade online og abonnere på fremtidige udgivelser.
Læs mere:
- Gratis træviden fra Teknologisk
- Nedbrydning af træ
- Nyt nummer af Viden om træ – Træ til Bindingsværk
- Svampe der nedbryder træ
2 kommentarer
Har købt nogle møbler i en tropisk træsort som tilsyneladende har et insektangreb. Knap 1 mm store borehuller popper op og der findes under en reol mere end 25 døde og halvlevende insekter der er knap 3 mm lang 6 benede (tror jeg nok). Har ikke set dyrene flyve og ikke set larver..
Har behandlet træet med protox for få dage siden.
Har fra forretningen fået at vide at det drejer sig om borebiller men her er det vel ikke sandsynligt med store fund af voksne insekter i et ellers velopvarmet parcelhus uden – kendt – insektangreb.
Har en serie billeder af det bedste mit kamera kan gøre visende insekter og borehuller.
Skal jeg afvente yderligere angreb i tagkonstruktioner mv eller har I et godt råd. Kan ved behov sende familiefotos af de nye husdyr
Venlig hilsen med håb om hjælp
Flemming
Hej Flemming
Det lyder ikke rart med ubudne gæster. Det lyder usandsynligt at insekterne skulle have angrebet træet efter du har erhvervet møblerne. Insekterne må derfor have været i træet da du købte dem. Vi har desværre ikke mulighed for at artsbestemme hvilke insekter det drejer sig om, hvilke tiltag du kan gøre for at slippe af med dem og om du med rimelighed kan gøre krav på erstatning/ombytning. Vi anbefaler derfor at du kontakter Teknologisk Institut som er ophav til ovenstående artikel om trænedbrydende insekter.