Tags:

En øjenåbner for bæredygtigt byggeri og arkitektur med træ

3

Opfattelsen af ”det mulige” må ændres. Prestigeprojekter skal vise offentligheden, at det er sikkert at bygge med træ.

Go2Wood_Conclave2016Michael Green, den canadiske stjernearkitekt og stærke fortaler for træ gæstede i sidste uge Danmark og var hovedtaler på konferencen ’Go2Wood Conclave’, der blev afholdt på KADK, arkitektskolen i København.

Konferencen handlede om træ og om bæredygtigt træbyggeri. Og om hvordan træ kan bidrage til at skabe et mere bæredygtigt og resilient samfund.

Der var også fokus på træet i skovene og om skoven kan levere nok bæredygtigt produceret træ. Der var fokus på uddannelse og kompetencer og der var fokus på design, produktion og promovering på tværs af hele den danske værdikæde.

Kan skovene levere nok bæredygtigt produceret træ?

Udgangspunktet for bæredygtigt træbyggeri er bæredygtig skovdrift. Det er helt uomgængeligt og derfor blev dagen indledt med oplæg om skovenes evne til at levere bæredygtigt produceret træ.

Her var det sektionsleder Vivian Kvist Johannsen, fra Københavns Universitet og professor Jonas Rönnberg, fra SLU, Sveriges Landbrugsuniversitet der med et dansk og internationalt perspektiv kunne vise at skovene i Danmark, og den del af verden der i øvrigt leverer træ til Danmark, forvaltes bæredygtigt og at skovene både vokser i areal og biomasseindhold.

Forskerne afviste en række myter om skovbruget og slog fast, at det er godt at bruge træ, og at skovene kan levere træ til fremtidens bæredygtige træbyggeri.

’Reach for the moon’

Michael Green er verden over blevet synonym med ’Træ-skyskraber’ og hans TEDtalk om træhøjhuse er vist mere end 1 million gange.

Men faktisk er han slet ikke vild med skyskrabere, fordi de har nogle antisociale egenskaber og derfor ikke passer ind alle steder. Til gengæld er han vild med træ og han mener at det er vigtigt hele tiden at skubbe grænserne og række ud for at nå månen (reach for the moon), så det demonstreres at det er muligt – og sikkert- at bygge højhuse af træ.

Michael Green Go2Wood Conclave

Michael Green Go2Wood Conclave

”Træ er den eneste måde at gøre et højhus CO2 neutralt på”, understregede han.

Men når man taler om at bygge høje huse af træ bliver folk ofte bekymrede for sikkerheden.

”Folk er bange for at træet kan brænde og om det er stærkt nok, og det på trods af at folk ofte ikke er det fjerneste bange for at bo i et 1-2 etagers træbyggeri. Opfattelsen af ”det mulige” må ændres. Prestigeprojekter, med træhøjhuse på fx 40 etager, skal derfor vise offentligheden, at det er sikkert at bygge med træ. ”

Mange arkitekter og ikke mindst et stort antal arkitektstuderende var mødt op for at høre Michael Greens visioner for træbyggeriet.

Hans indlæg var meget inspirerende og han talte meget direkte til de arkitektstuderende og forsikrede dem om at træ er fremtidens byggemateriale og at verden har brug for arkitekter der kan bygge højt med træ.

Hurtigt og økonomisk at bygge med

Træ er også hurtigt og økonomisk at bygge med, fortalte Michael Green. Han nævnte Ronald McDonald kræftcenter i British Columbia som eksempel, hvor bygningen oprindeligt var planlagt som en betonbygning. Projektet var forsinket, men da Michael Green overtalte bygherren til at bygge med træ, endte projektet alligevel med at blive færdiggjort før tid.

”Træ er enkelt, hurtigt og præcist at bygge med og kan tages i brug med det samme, da byggematerialet er tørt”, fortalte Michael Green.

Ronald McDonald kræftcenter i British Columbia bygget af CLT træelementer

Ronald McDonald kræftcenter i British Columbia tegnet af Michael Green Architects. Ud over at projektet er godt til at illustrere at CLT træelementer er hurtige at bygge med, så viser projektet også at træbygninger sagten kan have facadebeklædning af f.eks. tegl. Det gør det muligt at bygge med træ som bærende materiale på steder, hvor en træfacade ikke nødvendigvis vil passe ind i stilen. Foto: Michael Green Architects.

Sparer penge på lavere vægt

Nick Milestone fra britiske B&K Structures fortalte om sit firmas mange gode erfaringer med at bygge med træ, som han kaldte en ”quick flatpack technology”, med henvisning til træets evne til at lave præcise og præfabrikerede løsninger, der er nemme at transportere og hurtige at samle på byggepladsen.

Hans firma stod bl.a. bag byggeriet af Dalston Lane, der er verdens p.t. største træbygning – men som faktisk ikke vejer så meget. Byggeriet vejer nemlig kun 1.930 tons, men hvis det havde været opført i beton, ville det have vejet mindst 10.000 tons.

”En af fordelene ved træ er, at det er meget lettere end beton og det reducerer bl.a. antallet af lastbiltransporter til byggepladsen. Og når der kun behøves en femtedel lastbiler til at køre byggematerialer igennem en by som London, så er der mange penge at spare”, fortalte Nick Milestone.

Nick Milestone

Nick Milestone fortalte at træs lette vægt, i forhold til beton, er en af dets store fordele. Foto: Simon Auken Beck

 

Bygning af CLT træelementer vejer under en femtedel af en tilsvarende bygning af beton.

Dalston Lane i London er bygget af CLT træelementer og vejer under en femtedel af en tilsvarende bygning af beton. Det sparer penge på transport, da der også kun behøves en femtedel lastbiltransporter til byggepladsen. Den lave vægt gør desuden at bygningen kan opføres med mindre fundament. Credit: Daniel Shearing

Nick Milestone fremviste en perlerække af markante byggerier, bygget helt eller delvist af træ, som hans firma havde stået for. Der blev bl.a. vist projekter fra Essex University, University of Nottingham og det 3.800 m2 store undervisningsbygning BskyB, som er bygget af limtræ med gulv, loft og vægge af CLT.

Træ for det globale klima

Som afslutning på formiddagens program var det Mikael Eliasson, direktør for Swedish Wood, der talte under overskriften ”Europæisk træ – for et positivt globalt klima”.

Han understregede blandt andet at træbyggeri er helt nødvendigt for planetens fremtid. Det globale byggeri tordner frem og Kina vil i mange år fremover vedblive at være verdens største byggeplads. Men en række af verdens ressourcer er endelige og fx er verden ved at løbe tør for sand til produktion af cement.

Træ derimod er et fornyeligt materiale hvis produktion kan opretholdes i det uendelige.

Find mere info om konferencen på: Go2Wood Conclave

The Wood Land Trust

Hovedkvarter for The Woodland Trust i Grantham, Lincolnshire, bygget primært af CLT. Foto: B & K Structures

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

3 kommentarer

  1. Jørgen Larsen siger:

    Hvad betyder “et resilient samfund”?

    1. Træ.dk siger:

      “Resiliens” betyder “modstandskraft” eller “robusthed”. Et “resilient samfund” er således et samfund der er bedre i stand til overkomme chok eller udfordringer i forbindelse med fx naturkatastrofer, klimaændringer, ressourceknaphed osv. Udtrykket “resiliens” anvendes ofte i sammenhæng med bæredygtighed og vor tids udfordringen med klimaændringer.

  2. Simon Auken Beck siger:

    Superspændende konference, hvor især Michael Green var en oplevelse at overvære. Han var lige så inspirerende som man kunne håbe. Men sjovt at han faktisk slet ikke selv kan li’ højhuse – når nu han er blevet synonym med træhøjhuse:-)

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Verdens største CLT-bygning

Den største massivtræsbygning af CLT i verden.

Ny rekord: Verdens højeste træhus

Se video: Rejsegilde for verdens for tiden højeste træhøjhus.

Læs mere

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×