Ondt i maven? Løsningen findes måske i skoven

0

Ud af savsmuld og træflis er svenske forskere ved at udvikle såkaldte præbiotiske kostfibre, der styrker tarmfloraen hos dyr og mennesker.

Af -

Når træer fældes, bliver de grenrester, der er til overs, almindeligvis hakket op til flis og anvendt som jordforbedring, jorddække eller brændsel i vores kraftvarmeværker. Men forskere fra Luleå Tekniske Universitet i Sverige har andre planer. De arbejder på at udvikle præbiotika af grenresterne – til gavn for maverne hos både dyr og mennesker.

”Vi vil undersøge, om vi af cellulose fra restprodukter i skov og hav kan fremstille levnedsmiddelprodukter med præbiotiske egenskaber til nytte for dyr og mennesker”, fortæller forskningsleder Ulrika Rova, professor i kemiteknik ved Luleå Tekniske Universitet, til forskning.se.

Supermad for tyktarmen

Præbiotika er kostfibre, der fungerer som supermad for de bakterier i tyktarmen, der har en gavnlig effekt på vores tarmes ve og vel. Ved at spise plantefibre, der indeholder præbiotika, styrker man de gode bakterier, så de får lettere ved at dominere på bekostning af de mindre gavnlige bakterier. På den måde hjælper man sin krop med at holde sig i topform.

Forskerne modtager sække med grenrester i form af savsmuld, som de maler til et fint pulver i laboratoriet. Herefter isolerer de cellulosen i pulveret og tilføjer den mængde enzymer, der skal til for at opnå et effektivt præbiotisk produkt.

Hvis det lykkes at få det færdige præbiotika til at fungere efter hensigten, er det forskernes mål, at de skovproducerede kostfibre skal udvikles og kommercialiseres i fødevare- og fodersektoren til fordel for mennesker og dyr.

Kilde: Forskning.se

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×