Oplev de gamle danske møller indefra

0

Når det på søndag er Dansk Mølledag, er der mulighed for at besøge flere end 100 af landets gamle vand- og vindmøller.

Af -

På søndag d. 17. juni 2018 kan du komme helt tæt på mange af landets gamle vand- og vindmøller. Flere end 100 møller deltager nemlig til Dansk Mølledag, der siden 1993 har været en årlig begivenhed den tredje søndag i juni.

Baggrunden for en national mølledag har fra starten været at sætte fokus på møllerne og historien bag. Når man kører igennem det danske landskab, kan man være heldig at se en gammel vindmølle på toppen af en bakke, eller en vandmølle dybt begravet i et idyllisk område i bunden af en skov eller i en ådal.

Det er typisk bygninger, der er aflåst, eller som ikke lige er åbne på det tidspunkt, man kommer forbi. Årsagen til dette skyldes, at bygningerne oftest ikke har nogen funktion i dag, men historien bag bygningerne er bevaret. Det er netop dén historie, der gerne skulle fortælles på Dansk Mølledag. Samtidigt kan man få bygningen at se indefra og få muligheden for at få indsigt i den teknik, der har været en del af den udvikling, som vores samfund har været igennem.

Møllerne er en del af den danske kulturarv, og der er heldigvis i dag en lang række private møllelaug, der sørger for, at de få møller, der er tilbage, stadig vedligeholdes og fungerer. Det er Dansk Møllerforening, der står bag den overordnede planlægning af Dansk Mølledag, mens det er museerne og de lokale møllelaug, der selv står for de mange aktiviteter, som foregår på de enkelte møller rundt om i landet.

Vigtigt at børn og unge kender møllernes historie

På Dansk Mølledag 2018, vil der være specielt fokus på børn og unge:

”Det er vigtigt, at de kender historien bag vores møller, så de i fremtiden kan bringe den videre til de næste generationer. Og håbet er, at nogle måske kan få interesse i, at gøre en mere aktiv indsats for de danske møller,” fortæller Susanne Jervelund, formand for Dansk Møllerforening.

I anledning af 25-års dagen for Dansk Mølledag, udgives der i samarbejde med Egmont, et ekstranummer af Anders And-bladet med et mølletema. Dette blad kan man erhverve sig, hvis man besøger en af de mange møller, der har åbent på Dansk Mølledag.

I år deltager 106 vand- og vindmøller. Bag mange af disse møller er der et møllelaug, der står for den daglige vedligeholdelse, og som sætter en ære i at vise møllen frem, og fortælle de historier, der er om netop deres mølle.

I år afholdes den officielle åbning af Dansk Mølledag på Sønderho Mølle på Fanø kl. 14. Efter talerne vil der være en række aktiviteter som folkedans og musik.

Dansk Mølledag

Målet med Dansk Mølledag er at skabe opmærksomhed om vore gamle vand- og vindmøller for derigennem at øge forståelsen for bevarelsen af denne del af vor kulturarv.

Flere andre europæiske lande – Holland, Tyskland, Belgien, Sverige m.fl. fejrer også national mølledag på bestemte dage hvert år. Vi er således med i en kulturel fejring af alle de gamle møller i hele Europa. Ca. 100 danske møller deltager, og det forventes, at der vil være over 50 arbejdende vand- og vindmøller, der producerer mel og el, såfremt vejret tillader det.

Mange deltagende møller har aktiviteter for børn og voksne. Melsalg og snobrødsbagning, folkedans, musik og kulturhistorie med udstillinger ude og inde. Møllelaugenes frivillige hjælpere vil fortælle og demonstrere møllerne i funktion.

På Møllepuljen og Dansk Møllerforenings hjemmesider kan man hurtigt finde de møller, der er nærmest den egn eller det område, hvor man bor. På begge hjemmesider kan du bl.a. finde uddybende information om mølleriets historie i Danmark, kort over de deltagende møller, fotos m.m.

Dansk Mølledag 2018 gennemføres med støtte fra Augustinusfonden, Brebølfonden, Møllerens Fond og Fabrikant Mads Clausens Fond.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Det giver mening at bygge med træ

Så hvorfor ikke gøre det noget mere?

8 kæmpestore mølletårne af træ

De ser dog anderledes ud end dem, man kan se på søndag.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×