Oplev Skovens Dag 2018

0

Den første søndag i maj er Skovens Dag, og i år kan du blive klogere på de danske skoves historie.

Af

På søndag d. 6. maj kan du opleve hvad skoven har at byde på, når landets skove afholder Skovens Dag.

Årets tema er Skovens Historie. De fleste træer lever meget længere, end vi mennesker gør. Ofte flere hundrede og nogle gange flere tusinde år. Vores skove er altså fulde af historiske vingesus og spændende minder om menneskets og naturens fortid.

Skovene har altid haft en enorm betydning for os mennesker, og skovenes historie er ikke kun fascinerende. Den minder os også om, hvorfor det er så vigtigt at beskytte og bevare vores skovområder.

Oplev skovens mange muligheder

Rundt om i landet står entusiastiske skovfolk klar på søndag med aktiviteter til enhver smag. I Gribskov vil man blandt andet kunne prøve at save med langsav og kløve træ med kiler eller få en træktur på islandsk hesteryg.

I Skoven ved Det Grønne Museum og Gammel Estrup kan man opleve historisk træfældning med økse og sav, fældning med motorsav og se, hvordan en hypermoderne skovningsmaskine kan fælde op mod 1.000 træer pr. dag. Derudover vil der også være aktiviteter som timbersport, skulpturskæring, droneflyvning, skovhistorisk vandretur.

Sønderskoven på Als byder på hestevognstur, historiefortælling og smagsprøver fra naturens spisekammer. Ved Staals Mose kan man være med til at finde skovens livstræer, og der er rig mulighed for at save, snitte og lave kreative ting af naturmaterialer.

I Ravnsholm Skov ved Lyngby kan klatrelystne børn prøve færdighederne af i forskellige træklatrebaner. Træklatreklubben Hovedstaden søger for udstyr til træklatring, inklusiv klatreseler og hjelme i børnestørrelse, og nede på jorden vil der være pandekager og saftevand, samt mulighed for at snitte ved bålet.

Også Jægersborg Hegn byder på træklatring. Her kan man også høre mere om skovens UNESCO verdensarv og blandt andet prøve skovfitness i de grønne omgivelser.

Til de aktive skovbesøgende er der også mulighed for træklatring og GPS-løb i Klinteskoven på Møn og yoga og opbygning af mountainbikespor i Pipstorn Skov ved Faaborg.

Udforsk skovens historie

Er man til kaffe, gåtur og historiefortælling, byder Østermarie på en kort vandretur i en af Danmarks største skove, Almindingen, på Bornholm. Svenstrup Gods i Borup arrangerer gåtur, hvor man kan se og høre om blandt andet skovning og udkørsel af træ med store skovmaskiner, hvor træet skal hen og hvad det bruges til, de mange mere end 300-årige egetræer og om jagt i skoven, hvor man også kan se de dygtige jagthunde arbejde.

I Vorbasse går turen gennem Fromsseier Plantage, hvor der fortælles om tilplantningens historie for lokalsamfundet. Her kommer man også forbi træer fra de oprindelige plantninger og der fortælles om hvordan landskabet så ud inden tilplantningen.

Har man i stedet sat søndagen af til et besøg på Moesgaard Museum, kan man alligevel være med til at fejre Skovens Dag. Her vil der være mulighed for at komme med på herregårdsvandring ved Enemærket. På turen følger man i fodsporene på den driftige kammerherre og tidligere ejer af Moesgaard, Thorkild Dahl, fra da herregården var på sit højeste.

Foto: Søren Fodgaard.

I Systofte Skov ved Nykøbing Falster sluttes en hyggelig gåtur i bøgeskoven af med snobrødsbagning og muligheden for at se skovens savværk i funktion, deltage i fuglekasseproduktion og
opleve skycampen med telte, der er spændt ud mellem træerne.

Lyder gåtur godt, men biltur bedre, så er der mulighed for at komme med på en køretur i Nationalpark Thy. På turen vil en guide via bilradioen fortælle om klitplantagerne og historien om de første systematiske forsøg med beplantning af klitheden, samt hvordan naturbevarelse og biodiversitet spiller en dominerende rolle i udviklingen af Nationalpark Thy.

Alt dette og meget mere kan man opleve på søndag til Skovens Dag 2018.

Der vil også være lækre præmier på højkant. Tager man billeder ved et af arrangementerne, kan det også være at man bliver den heldige vinder af et rejsegavekort, en tablet eller en kikkert. Der afholdes nemlig en fotokonkurrence om hvem, der bedst kan indfange skoven og dens historie.

Om Skovens Dag

Skovens Dag er den årlige invitation til danskerne om at se hvad skovbruget laver og hvorfor.

Ideen er at øge danskernes viden om skovbrug, deres glæde ved at bruge skoven og dialog med skovbruget. Der er nemlig et skævt forhold mellem skovbruget og danskerne:

Næsten alle kender og elsker skoven og får nogle af deres bedste oplevelser i skoven. Men næsten ingen kender skovbruget eller ved hvad skovdrift betyder for skovens udseende, naturen, miljøet og skovgæsterne.

Og de færreste ved at skovenes træ er verdens mest miljøvenlige råstof og kan være en nøgle til en fossilfri fremtid, hvis skoven dyrkes på bæredygtig vis. På Skovens Dag kan man få et nærmere indblik i, hvad bæredygtig skovdrift indebærer. 

Skovens Dag afholdes årligt første søndag i maj, og er blevet arrangeret siden 1994. I 2018 afholdes Skovens Dag søndag d. 6. maj. 

Velkommen til en dejlig dag i skoven. Husk at tage kameraet med så du kan deltage i fotokonkurrencen.

Bag Skovens Dag

Skovens Dag arrangeres af Dansk Skovforening og private, kommunale og statsejede skove

Skovens Dag  støttes af Nordea-fonden.

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TEMA

Skove og skovbrug.

Oplev Skovens Dag 2018

“Skovene omkring os” er en ren kærlighedserklæring til skovene.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum