Tags:

Papir fjerner flest bakterier

0

Hvad er den bedste måde at tørre hænder på?

Af - , ajourført

Imens sæsonen for forkølelse og influenza er i fuld gang, kaster ny forskning lys over et måske overset aspekt af den gode håndvask: Den bedste måde at tørre hænderne på!

Papirhåndklæder er den bedste løsning hvis bakterierne skal holdes nede, mens varmeblæsere potentielt kan gøre mere skade end gavn.

Bakteriemængden kan øges med forkert teknik

Hvis du tror at du gør alting rigtigt, når du trofast vasker hænderne med sæbe efter enhver form for bakteriekontakt, så kan du godt tro om igen.

Måden man tørrer hænderne på efter håndvasken har nemlig en afgørende effekt på bakteriemængden på hænderne.

Det viser resultaterne af et studie der er publiceret i tidsskriftet Journal og Applied Microbiology

Studie viser bl.a. at når man gnider hænderne mod hinanden, som man gør under en håndtørrer på offentlige toiletter, så øges bakteriemængden udenpå hænderne. Dermed mindskes effekten af den grundige håndvask.

Årsagen er at der trækkes bakterier op fra porerne til hudoverfladen, når hænderne gnides imod hinanden, siger en af forskerne bag studiet, Anna Snelling fra University of Bradford i Storbritannien.

Klassisk håndblæser

Når man gnider hænderne imod hinanden i forsøget på at blive tør, mindskes effekten af håndvasken. Foto: Stilfehler/ Wikimedia Commons

Papir gav bedste resultat

At tørre hænder og fingre med papir efter håndvasken gav det bedste resultat i testen. Kun halvt så mange bakterier var at finde på hænderne, sammenlignet med ikke at tørre sig overhovedet.

Det refererer forskning.no fra magasinet New Scientist.

14 forsøgspersoner blev sat til at håndtere råt kyllingekød, før de blev bedt om at vaske sig med almindelig sæbe i ét minut. Som håndtørremetode blev tre forskellige håndtørrer og papir testet.

Blandt de testede varmeluftblæsere var to klassiske blæsere, som virker med varm vind. Den tredje blæser var fra håndtørreproducenten Dyson, som i øvrigt også finansierede studiet.

Dysons testmaskine var deres håndtørrer AirBlade, som fungerer ved at man stikker hænderne ned i maskinen, uden at hænderne berører hinanden, og hvor hænderne bliver blæst tørre med to flade stråler af stærk vind. Efter tørring med de forskellige tørremetoder, stemplede forsøgspersonerne hænderne mod aluminiumsfolie, hvor bakteriemængden blev registreret.

Dyson AirBlade håndtørrer

Dyson Airblade viste sig at være den bedste blandt blæserne. Den kunne dog ikke hamle op med papirhåndklæderne. Foto: StromBer/ Wikimedia Commons

Gnid ikke, og sørg for at blive tør

En del bakterier overlever en håndvask, men det at blive ordentlig tør bagefter, viste sig i studiet at være en vigtig faktor for at holde mængden af bakterier nede.

30 sekunder under en varmeluftblæser gjorde bakteriemængden på registreringsfladen mindre end hvis blæsetørringen var begrænset til 10 sekunder. Ifølge studiet havde 10 sekunder i Dysons Airblade den samme effekt som 30 sekunder i de to andre.

Hvis forsøgspersonerne holdt hænderne adskilt under håndtørringen, kunne metoden gøre den registrerede bakteriemængde 37 procent mindre end hos personerne som ikke tørrede sig.

Men det er ikke ualmindeligt at gnide hænderne mod hinanden i forsøget på at blive tør. I disse tilfælde øgedes bakteriemængden med 18 procent, sammenlignet med når hænderne bliv holdt stille.

Den gamle metode er bedst

Selvom producenten af den nye gnidfrie håndtørrer antageligt er fornøjet med at den får bedre resultater end den klassiske varmeluftblæser, kan den alligevel ikke bryste sig af at være den mest hygiejniske af tørremetoderne.

Forskerne mener at tørremetoden med papir er så god, fordi den skraber bakterierne af sammen med fugtigheden.

Papirhåndklæderne udkonkurrerede konsekvent alle de andre tørretektikker, specielt med hensyn til den bakteriemængde der blev tilbage på håndflade og fingre, skriver forskerne

Papiret må ikke slippe op

Til trods for papirhåndklædernes gode resultater så er de ikke en evig kilde til tørhed. Forudsætningen er at papirhåndklæderne ikke slipper op.

Når det sker, forbliver de vaskede hænder fugtige, og risikoen for at sprede bakterier øges.

Men faktum er altså, at hvis du vil have rene hænder, så er papir det mest hygiejniske valg.

Kilde:

Forskning.no.

Læs hele rapporten fra Journal of Applied Microbiology:
Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Fremstilling af papir

Papir er fremstillet af træ. Træ er en fornyelig ressource, som i vores del af verden i høj grad genskabes i takt med at den forbruges. Energiforbruget til fremstilling af papir er delvist baseret på fornybare energikilder. Der er gode muligheder for at genbruge papir ved fremstilling af nye papirprodukter eller til energiproduktion ved forbrænding.

Når papiret slipper op

Det er surt show når der mangler papir på det lille hus. Det må selv tilhængere af det papirløse samfund erkende. Se den sjove reklame her.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×