Tags:

Papir – praktisk, vedvarende og godt for klimaet

0

Af -

Papirets praktiske og klimamæssige fordele

Papirs unikke egenskaber gør, at det som materiale holder sin position indenfor mange forskellige anvendelsesområder. De, der hævder, at papirets tid er forbi, ser ud til at tage fejl. Især med en klimavinkel kan der tales for et øget brug af papir i stedet for andre materialer.

Tømmerstak i skoven

Papirets fordele ligger i, at det er lavet af skovens klimavenlige råstof, nemlig træ (Foto: Træ.dk)

Sådan skriver Svenske Skogsindustrierna i en ny publikation under navnet ”Papiret vinder”, der sammenfatter den seneste forskning inden for papirområdet.

Papirets fordele er, at det er lavet af skovens klimavenlige råstof, nemlig træ. Et bæredygtigt skovbrug giver klimavenlige produkter. Nedenfor kan du læse om de klimamæssige fordele ved at bruge papir.

Papirbøger har lille klimapåvirkning

Miljøbevidste forbrugere kan roligt fortsætte med at læse papirbøger. Det viser et studie foretaget af forskere fra KTH Center for Sustainable Communications.

Undersøgelsen sammenligner klimapåvirkninger fra tre forskellige metoder til distribution og måder at læse bøger på: Papirbog købt i en traditionel boghandel, papirbog købt via internet boghandel og e-bog på elektronisk læseplade.

”Det er nemt at tro, at en e-bog ikke er så miljøskadelig, men en af undersøgelsens resultater er, at der ikke er stor forskel mellem en e-bog læst på læseplade og en papirbog “siger den ene af forskerne, Åsa Moberg.

Hvis man bruger 30 minutter på at læse nyheder, er klimapåvirkningen mindst hvis man bruger et papirmedie (Foto: Skogsindustrierna)

Hvis man bruger 30 minutter på at læse nyheder, er klimapåvirkningen mindst hvis man bruger et papirmedie sammenlignet med internettet (Foto: Skogsindustrierna)

Undersøgelsen er baseret på den samlede klimapåvirkning gennem hele bogens livscyklus (LCA), fra råstofudvinding til produktion, brug og bortskaffelse. Den elektroniske læseplade viste sig at være mere miljøskadelig at producere, mens papirbogen krævede mere transport.

”Læsepladen skal anvendes flittigt for at blive en miljømæssig vinder. Det kræver, at du læser mindst 33 bøger på 360 sider hver sammenlignet med papirbogen,” siger Åsa Moberg.

Nyheder: Avis vs. internet

Jo længere tid du bruger på at læse nyheder, jo større er klimafordelene ved at abonnere på en papiravis end ved at læse nyhederne online på internettet.

KTH Center for Sustainable Communications har undersøgt klimapåvirkning af forskellige nyhedsplatforme: almindelig papiravis, på internettet og på elektronisk læseplade. Også denne undersøgelse beregnede forskellige klimapåvirkninger gennem livscyklusanalyser.

Konklusionen er, at det med gennemsnitlige europæiske betingelser giver en mindre klimapåvirkning at abonnere på en papiravis, i forhold til at læse nyheder på internettet hvis man bruger 30 minutter på nyhedsopdateringen.

Klimapåvirkning: Avis vs. internet (Kilde: Skogsindustrierna)

Klimapåvirkning: Avis vs. internet (Kilde: Skogsindustrierna).

Emballering med pap er et klimasmart valg

Brugen af pap til væskebeholdere er mere klimavenligt end beholdere af glas og plastik. Det viser en nordisk undersøgelse som IVL Svenska Miljøinstitutet har foretaget på vegne af Tetra Pak. Med klima-smart emballage skal forstås emballage, der sammenlignet med andre alternativer har en mindre indflydelse på klimaet.

Undersøgelsen sammenlignede forskellige emballagetypers overordnede klimapåvirkning gennem livscyklusanalyser, og der blev altså taget hensyn til emballagens totale klimapåvirkning – fra råstofudvinding, produktion, forbrug og affaldshåndtering.

Undersøgelsen viste at de alternative emballage-typer gav mere end dobbelt så meget forurening som emballage af pap.

Papirsposer er bedre for klimaet end plastposer

IVL Svenska Miljøinstitutet har også undersøgt, hvor meget drivhusgas der er forbundet med brugen af papirsposer og plastposer. Også her er beregningerne baseret på en livscyklusanalyse.

Konklusionen er, at en plasticpose, forårsager mere end dobbelt så meget drivhusgas som en papirpose. Plastposens udslip er tæt forbundet med udvinding af råstoffet, idet plast er lavet af fossile og ikke-fornybare materialer. Beregningerne er baseret på et gennemsnitligt europæisk scenarie med affaldshåndtering, genanvendelse, forbrænding og deponering.

Udslip af drivhusgasser fra papirspose og plastpose (Kilde: Skogsindustrierna)

Udslip af drivhusgasser fra papirspose og plastpose (Kilde: Skogsindustrierna)

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×