Parasit truer de danske skove

1

Af

Danske træer ramt af ny alvorlig sygdom

En ny og aggressiv træsygdom, som skyldes parasitten phytophthora, truer de danske skove. Parasitten er fundet i bøg, ask, el, birk og ær i Danmark.

Angriber træernes rødder

Phytophthora (udtales fytóftora) er en mikroorganisme, som især angriber træernes rødder og som ofte medfører at planten dør.  Det særlige ved parasitten er at den kan angribe stort set alle løvtræer.

Erkendes på symptomerne

Selve parasitten kan man ikke se med det blotte øje. Derfor må man i stedet se efter symptomerne, som er mere eller mindre tydelige alt efter hvor fremskredet angrebet er.

Symptomerne kan f.eks. være en tynd krone med blege og små blade, døde kviste og grene, træerne springer senere ud og mørke pletter og ofte meterlange sprækker i den ydre bark.

 

Phytophthora angreb på ahorn foto Skov og landskab

Phytophthora kan f.eks. ses som mørke pletter på barken, men man kan først være sikker efter en test i laboratoriet. Foto: Skov & Landskab

 

Men selv om synptomerne er til stede, så kan man kun være sikker efter en test i laboratoriet.

Ekstra ubelejligt for asketræerne

De danske asketræer er i forvejen angrebet af svampesygdommen asetoptørre. Derfor kommer phytophthora ekstra ubelejligt. Det vurderes at asketoptørre kan få asketræerne til helt at uddø i de danske skove.

Hvad er phytophthora?

Phytophthora er en mikroprganisme, beslægtet med brunalger (f.eks. blæretang) og ikke en svamp som man tidligere troede. Den er også beslægtet med kartoffelskimmel som angriber kartoffelplanter herhjemme hvert år.

Phytophthora er en parasit som kun kan vokse i levende planter som den suger næring fra. Den nedbryder ikke træet, men kan lave misfarvninger. Den trænger ind i rødderne, som den lever af og som efterlades døde.

Først når omkring 80 % af træets rødder er døde, begynder man at kunne se symptomerne. På det tidspunkt er træet så svækket, at sekundære sygdomme og skadedyr tager over. På det tidspunkt er phytophthora gået i gang med det næste træ og kan være svær at finde i det døde træ.

Skovejerne bekymrede

Skovbrugets brancheorganisation, Dansk Skovforening, er bekymrede og frygter at parasitten kan forrette store ødelæggelser og tab i de danske skove. Dels fordi skovene mister tilvækst, men også fordi værdifuldt træ, der kunne være brugt til møbler, må sælges billigt som brænde. Men også naturmæssigt kan parasitten medføre tab af biodiversitet og landskabelig skønhed.

Skovforeningen efterlyser derfor en dansk indsats mod sygdommen herunder overvågning og kortlægning af parasittens udbredelse i de danske skove, men også rådgivning og retningslinjer til skovejerne om bedst mulige forebyggelse.

Læs mere

På Københavns Universitets hjemmeside kan du læse mere om parasitten phytophthora: Videntjenesten Skov & Landskab

En kommentar

  1. Yrsa Sørensen siger:

    Det er skræmmende – jeg elsker alle vore gamle træer, håber ikke de også bliver angrebet . Har ikke hørt om de der angriber i skovene – smitter de hinanden ?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×