Pavillon i træ danner paralleller mellem by og skærgård

0

En træpavillon i Helsinki havn binder byen sammen med skærgården, den ligger ud for. Ifølge arkitekterne bag ses skærgårdens klippeformationer i pavillonens form, mens træets struktur drager paralleller til de gamle træskibe i Helsinki havn.

Af -

Foto: Verstas Arkitekter, Tuomas Uusheimo

I Helsinki havn bygger træpavillonen Helsinki Biennial Pavillon en metaforisk bro til Helsinkis øgrupper med sin cirkulære trækonstruktion. Ud fra pavillonen ligger en mole, hvorfra færgen til øen Vallisaari går.

Oprindeligt skulle pavillonen være en midlertidig opstilling som et bindeled mellem Helsinki Biennial kunstfestival, der foregår på øen Vallisaari, og Helsinki. Men den smukke træcirkel er nu blevet en permanent del af byen, som hver dag kan minde Helsinkis borgere om skærgården, man kan sejle til fra Helsinkis havn.

En klippeformation af træ

Indendørs gang i pavillonen. Foto: Verstas Arkitekter, Pyry Kantonen

Pavillonen er designet af den finske tegnestue Verstas Arkitekter, som fortæller, at formen er inspireret af Vallisaaris klipper, mens træet minder om de gamle træskibe, der ligger i Helsinki havn.

”Den buede form afspejler øens klipper, der blev formet under istiden,” fortæller Illka Salminen, fra Verstas Arkitekter, til magasinet Dezeen, og fortsætter:

”Gården i midten af pavillonen er brolagt med grå, tværskårne træstammer og hvidt kvartssand, der efterligner virkningen af regndråber, der lander på vandet.”

Inde i cirklens trækonstruktion danner lyst krydsfiner og limtræ i spidse samlinger en korridor, der kan give ly for vind og vejr. Både en turistinformation og et billetkontor holder til i bygningen.

Træpavillonen er samlet af præfabrikerede elementer, som er produceret i en nærliggende havneby. Konstruktionen består af limtræ holdt sammen med stålbånd og er beklædt med lamineret finér. Yderste lag består af lægter af fyr, som er farvet mørke af både tjære og linolie, og pavillonens udendørs dæk er samlet af olierede fyrreplanker.

Al træet er lokalt produceret, er holdbart i det nordlige klima, og er let at skifte ud, hvis det bliver nødvendigt.

Hvilested mellem himmel og hav

Træpavillonens bagvæg danner en høj afskærmning fra byen, mens forenden af konstruktionen er sænket, så man kan kigge ud over havet.

”I midten af pavillonen kan du hvile og tage en pause fra byens støj og liv,” fortæller Salminen til Dezeen. ”Du er lukket af fra bylivet, og du oplever kun havet og himlen, omsluttet af en stor træflade at læne ryggen op ad.”

Med ryggen mod træmuren kan byens borgere se færgen, der sejler ud til Helsinkis skærgård, og blive mindet om de smukke øer, der befinder sig derude.

Udsigt fra træpavillonen. Foto: Verstas Arkitekter, Pyry Kantonen

Kilde: Verstas Arkitekter og Dezeen

Fotos: Verstas Arkitekter, Tuomas Uusheimo og Pyry Kantonen

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×