Pest og øget skovdække medførte Den Lille Istid
Den sorte død under middelalderen førte til genindvandring af skov på forladt landbrugsland. Dette forårsagede, ifølge ny undersøgelse, middelalderens lille istid.
Den lille istid forårsaget af den sorte død
Europas ”Lille istid” kan, ifølge en ny undersøgelse, være blevet udløst af det 14. århundredes sorte død, .
Pollen- og bladdata støtter idéen om, at millioner af træer voksede op på opgivet landbrugsjord og sugede kuldioxid op fra atmosfæren.
Dette ville have haft en kølende virkning på klimaet, siger et forskerhold fra Utrecht Universitet i Holland.
Det skriver britiske BBC på deres hjemmeside.
Undersøgelse af pollen- og bladrester
Dr. Thomas van Hoof og hans kolleger undersøgte pollen- og bladrester i sedimenterne fra en søbund i det sydøstlige Holland.
Sammenligning med op- og nedture i mængden af pollen fra afgrøder (f.eks. boghvede) og pollen fra træer (f.eks. birk og eg) gjorde det muligt for forskerne at vurdere ændringer i arealanvendelsen mellem år 1000 og 1500.
Den sorte død
Forskerne kunne konstatere en stigning i mængden af korn-pollen fra 1200 og fremefter (der afspejler datidens landbrugsekspansion), efterfulgt af et pludseligt dyk omkring 1347, i forbindelse med landbrugets krise der startede ved ankomsten af den sorte død.
Den sorte død var en form for byldepest, der siges at have udryddet mellem en tredjedel og halvdelen af Europas befolkning.
Optælling af spalteåbninger
Optælling af stomata (bladenes spalteåbning hvorigennem gas udveksles med atmosfæren) på gamle egeblade gav forskerholdet et mål for atmosfærens svingende CO2-indhold for samme periode.
Dette skyldes, at blade absorberer kuldioxid gennem deres stomata og antallet af stomata varierer med CO2-indholdet i atmosfæren.
Svingende CO2 indhold
– Mellem år 1200 og 1300, ser vi et fald i stomata og en kraftig stigning i atmosfærens kuldioxid-indhold, som følge af afskovning tror vi, siger Dr. van Hoof, hvis resultater er offentliggjort i tidsskriftet Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.
Men efter år 1350, vendte mønstret, hvilket tyder på, at det atmosfæriske CO2-indhold faldt, måske på grund af skovens generobring af forladte landbrugsområder efter pesten.
Forskerne mener, at CO2-niveauets fald kan bidrage til at forklare afkølingen i klimaet i de følgende århundreder.
Den lille istid
Fra omkring 1500, var Europa ramt af en ca. 300 årig kuldeperiode der betegnes som ”Den lille istid”
Der er mange teorier om, hvad der var årsag til de bitre år, men populære idéer omfatter et fald i solaktivitet, en stigning i vulkansk aktivitet eller en ændring i havstrømmene som forklaring.
De nye data tilføjer vægt på teorien om, at den sorte død, og dermed den menneskelige aktivitet, kunne have spillet en afgørende rolle.
Ikke alle er overbeviste
Ikke alle er imidlertid overbeviste. Dr. Tim Lenton, en miljøforsker fra Storbritannien, har udtalt:
– Det er en flot undersøgelse og kuldioxidændringer kunne bestemt være en medvirkende faktor, men jeg tror ikke de kan forklare alle de klimaændringer der ses.
Verdenshavene kompenserer
Og professor Richard Houghton, et klimaekspert fra Woods Hole Research Center i Massachusetts, USA, mener, at verdenshavene vil have kompenseret for ændringen.
– Atmosfæren er i ligevægt med havet og havet vil derfor være med til at dæmpe eller kompensere for små ændringer i den terrestriske kulstofbalance, forklarer han.
Alligevel opsigtsvækkende resultater
Alligevel vil de nye resultater sandsynligvis medføre en del opsigt.
– Det ser ud til, at den menneskelige påvirkning af miljøet begyndte langt tidligere end den industrielle revolution, siger Dr. van Hoof.