Planter og træer på andre planeter er sandsynligvis røde, gule eller blå

0

Findes der liv på andre planeter? Og hvis der gør, ligner det så livet her på kloden? Det er nogle af naturvidenskabens helt store spørgsmål.

De der har læst, eller fået højtlæst, Saint-Exupérys eventyr om ’Den Lille Prins’ vil ikke være i tvivl om at der findes liv på andre planeter. I eventyret fortæller Den Lille Prins blandt andet om livet på sin hjemplanet B-612 og ikke mindst om baobabtræerne. Historien om baobab dramaet ledsages af en tegning af de mægtige træer hvor træernes kroner og blade tydeligvis er grønne.

Noget kunne tyde på at forskergruppen som ledes af Nancy Kiang fra NASAs Goddard Institute ikke har haft Den Lille Prins’ planet i kikkerten. De har nemlig undersøgt hvilke farver man skal kigge efter når man søger efter fotosyntese på fremmede planeter.

Og det er ikke grøn. Det skriver Ingeniøren på Ing.dk.

I stedet slår forskerne fast at hvis der findes planter og træer på andre planeter, så er de sandsynligvis røde, gule eller blå. Grønne planter er, indtil videre, planeten Jordens kendetegn.

Planterne tilpasser sig til lyset

Hvis der findes planter på fremmede planeter, vil de højst sandsynligt være tilpasset det farvespektrum af lys som rammer planetens overflade.

Planters farve afhænger nemlig af hvilke bølgelængder lys som udsendes fra den sol som planeten kredser omkring. Og samtidig afhænger lyset af atmosfærens sammensætning.

Jordens lys filtreres af atmosfæren

Jordens atmosfære bremser lys af forskellige farver, og der kommer mere rødt end grønt lys igennem til jordens overflade.

Planterne er tilpasset til at absorbere den rigeste ressource – det røde lys. Ved fotosyntesen bliver det røde lys altså ikke reflekteret til det menneskelige øje. Så når vi kigger på planterne ”lyser” de grønt.

Andre farver til andre forhold

Men planter er ikke nødvendigvis grønne på fremmede planeter. Dels varierer det farvespektrum som en stjerne udsender af en række faktorer, dels kan atmosfærerne være anderledes sammensat og vil derfor filtrere andre bølgelængder end jordens atmosfære.

Forskerne konkluderer at hver planet vil have sin helt egen dominerende farve ved fotosyntesen.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.