Portræt af en kæmpe

0

Mød Præsidenten, en 74 meter høj californisk kæmpesequoia. Naturfotografen Michael Nichols satte sig for at portrættere kæmpen, og det var ikke en let opgave. Se hvordan han klarede det.

Af

Smil til fotografen

Præsidenten er ikke det højeste træ, men menes derimod at være et af de største træer i verden. Undersøgelser foretaget af Humboldt State University viser, at Præsidenten, med sin samlede biomasse er det næststørste træ i verden, kun overgået af træet ‘General Sherman’.

Med en imponerende højde på 74 meter, en stammediameter på 8 meter og en omkreds ved basis på knap 30 meter, har det selvsagt ikke været en let opgave, at få lavet et portrætfoto af træet i sin fulde størrelse.

Opgaven blev dog løst af naturfotografen Michael Nichols, der dog ikke kunne portrættere Præsidenten med ét foto. For at få et samlet portræt måtte han bruge hele 126 fotos, der samlet danner et mosaik-portræt af træet i sin fulde magt og vælde.

I modsætning til de Californiske Redwood-træer ude mod kysten, vokser disse kæmpe Sequoiaer ikke kun i højden, men også i drøjden. Derfor bliver de heller ikke så høje som deres slægtninge ved kysten, men de kan til gengæld modstå både tung sne og hård kulde.

Træerne på billederne er fra de californiske Redwoods, og selvom om de bliver høje, får de ikke så stor en biomasse som  kæmpe Sequoiaerne.

Træer gror, og gror, og gror…

I modsætningen til dyr og mennesker stopper træer aldrig med at vokse, og selvom de også er underlagt tyngdekraften, styrker et træ blot sin struktur ved løbende at tillægge sig mere masse.

Udover nødvendighederne som som vand, lys og næring, har træer brug for i hvert fald yderligere én faktor for at vokse sig store – og det er tid! Og disse kæmpe Sequoiaer er meget, meget gamle.

Men det at blive gammel er ikke altid lige let, heller ikke for et træ. The president har igennem tiderne skulle kæmpe mod stærke vinde og storme, angreb fra svampe og skadedyr, skovbrande, lynnedslag og skovhuggere.

Men klarer træerne dette, kan de overleve årtusinder og vokse sig store, til de kæmper som vi ser i dag.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Hvor højt kan et træ blive?

Danmarks højeste træ er målt til 52,5 meter, mens verdens højeste træ er 115,5 meter. Træer kan dog blive endnu højere.

Træers højde – grænse for vækst

Hvor højt kan et træ blive? Målinger på verdens højeste træer antyder, at overgrænsen for træers højde ligger et sted mellem 122 og 130 meter. Det er vandforsyningen der sætter grænsen.
Læs mere

Til tops i verdens højeste træ

Tag med op i verdens højeste træ. Svimlende 115,55 meter højt - ikke for folk med højdeskræk. Se videoen der følger en amerikansk forskers vej til tops for at måle træets højde.
Læs mere

Douglasgran

Douglasgranens stammer fra området langs Stillehavet fra Californien i USA til British Columbia i Canada. Den blev indført i det danske skovbrug i 1860erne. Store dimensioner kan bl.a. bruges til eksklusive gulve, skibsmaster og møllevinger.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.