Tags:

Frimærker af finér

0

Frimærker trykkes på papir - som er lavet af træ. Det er ingen nyhed. Men i Schweiz har man lavet et frimærke ved at trykke direkte på et stykke træ. Træet er en tynd skive rødgran finer.

Af -

Frimærker trykkes normalt på papir – som er lavet af træ. Men man kan faktisk også lave et frimærke ved at trykke direkte på et stykke træ.

Det schweiziske postvæsen udsendte 7. september 2004 et særfrimærke for at markere “Rohstoff Schweizer Holz” – træ som et bæredygtigt råstof der kan anvendes til mange formål.

 

Frimærket er lavet af en skive finer af rødgran på 0,7 mm. På forsiden er med hvidt trykt en gengivelse af årringe i positiv og negativ udgave. Finerens årringe ses tydeligt over og under det hvide tryk. Desuden ser man frimærkets pålydende værdi på 5 schweizerfranc – ca. 24 kr – og landets navn på latin, Helvetia.

Frimærket er selvklæbende, og man fjerner et beskyttelsespapir på bagsiden når det skal sættes på et brev. Man kunne frygte for hvordan frimærket vil klare sig i den almindelige posthåndtering – når det sidder på et brev som bøjes, stemples, sorteres osv. – så det bliver nok ikke nogen stor artikel i fremtiden.

 

Frimærke af træ

Frimærket er produceret af finer fra rødgran

 

Finerfrimærket afviger på flere punkter fra sædvanlige frimærker. Det er ikke trykt i ark – det ville nok være for krævende at lave store plader af finer – og derfor er der heller ikke takker. For filatelister rummer det den særlige egenskab at ikke to mærker er helt ens – fordi alle finerstykker er forskellige.

Frimærket er 50 x 41 mm, og det rummer 1,435 cm3 træ. Ud af 1 m3 rødgran kan man derfor få 696.800 frimærker – så det er ikke mange træer der har ladet livet for at producere dette frimærke.

Det er tegnet af grafikeren Thomas Rathgeb fra Postbereich Briefmarken und Philatelie.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×