Frysetørret træ

0

På Nationalmuseet i Brede har man et kæmpe frysetørringsanlæg, som sikrer at træfund, der er hentet op af moser og søer, ikke går tabt. Ved at indbygge voks og fjerne vandet ved frysetørring kan man bevare strukturen, så museumsgæster kan se velbevarede vikingeskibe og andre genstande.

Af

Vi har tidligere i år skrevet om tørring af træ i microovnen. Der er også træfolk, som bruger frysetørring af træ.  Men så er vi ovre den ældre afdeling af træspektret. Det handler nemlig om konservering af træfund.

Kun skelettet og vand er tilbage

Når man henter træfund op af moser og og søer, ser det ud som om træet er intakt. Men synet bedrager. Det er kun ligninen der er tilbage eller det man kan kalde træets skelet.

Træets kød, hemicellulosen og cellulosen, bliver nedbrudt af mikroorganismer, når træet ligger i mosen. Når træet kommer op til overfladen er det mættet med vand og ser intakt ud. Men fjerner man vandet, falder skelettet sammen og tabe den oprindelige facon fuldstændig.

 

Træstykker fra Nydam mose

Her er stumper af skjoldtræ, stage og pile fra et fund i Nydam mose som stammer fra jernalderen (ca 1500 år gammelt). Træet til venstre er konserveret og højre er ikke konserveret.
Foto: Kristiane Strætkvern

Vandet skal væk

Det har de fundet en løsning på i Brede på Nationalemuseet. De erstatter noget af vandet med PEG poly-ethylen-glycol – en slags vandopløselig voks og så frysetørrer de resten af vandet væk. Tilbage står træskellettet af lignin, stabiliseret af PEG. Og det betyder at glade museumsgæster kan se på fund af bl.a. vikingeskibe.

Sådan fjerner man vandet

Når træet kommer fra mosen til Nationalmuseet, lægger man det straks i vand, så det ikke udtørrer. Træet kommer i et kar med PEG og når ca. halvdelen af vandet i træet er erstattet af PEG, fryser man træet ned til -35 grader. Så laver man undertryk og det gør at resten af vandet – som nu er frosset – forsvinder fra træet i form af damp.

 

Frysetørring af træ på Nationalmuseet i Brede

Her er en række små træstykker lige kommet ud af frysetørringsanlæg.

 

Vandet går altså direkte fra is til damp. Normalt går vandet gennem tre faser: is – vand – damp.

Men hvis man bare indlejrede PEG og tørrede resten af vandet ud i fri luft, ville fundet kollapse. Når man fryser ned og sætter undertryk på tørringen, så springer man vandfasen over og dermed bevarer man strukturen i træet.

Tags:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.