Gå tur i regnskoven … i trækronerne

0

Turister skal være med til at rede regnskoven. I Peru har man lavet gangstier i trækronerne, så turister kan se det hele lidt fra oven. Gangstierne er en del af et større udviklingsprojekt.

Af -

“Kan turister rede Perus regnskove” spørger John Roach fra National Geographic News i den artikel der er kilde til vores historie.

Turister der har været i Peru har helt sikkert hørt om de store turistattraktioner Cusco og Macchu Picchu – men i fremtiden kan en gåtur i toppen af regnskovene i Madre de Dios måske komme med i rækken af turistattraktioner i Peru.

Turismen skaber økonomisk vækst

I Peru har man problemer med at urørt tropisk regnskov forsvinder, fordi eftertraktede hårde træarter som mahogny lokker skovarbejder ud med motorsaven.

Men forskere på The Amazon Center for Environmental Education and Research (ACEER) håber at turisterne kan være med til at skabe økonomisk vækst. Væksten skal få færre skovarbejder til at fristes til tømmerhugst og dermed kan turisterne bidrage til at stoppe afskovning.

 

Gangsti i trætoppene

Canopy walk – en tur i trækronerne. Her er vi I Malaysias regnskove. Foto: Jakob Rygg Klaumann

Forskningsstation

ACEER har for nylig åbnet en forsknings- og udviklingsstation ved Madre de Dios floden øst for Puerto Maldonado i udkanten af skovreservatet Tambopata – det ligger i den sydøstlige del af Peru – se kort.

Gangstier og flodture

ACEER har anlagt en gangsti i trækronerne som giver økoturister mulighed for at se det hele lidt fra oven. Sammen med flodture til fjernere liggende skove, naturstier og børnenes have, skal gangstien lokke flere pengestærke turister til området.

Vejprojekt kan give problemer

Der er dog et problem i planerne og udvikling af turismen. ACEER planlægger et vejprojekt – Transoceanica -som omfatter flere sydamerikanske lande og som skal forbinde Atlanterhavskysten med Stillehavet. Vejen skal gå igennem Puerto Maldonado og kan i værste fald skabe ret store forstyrrelser i økosystemet og øge tømmerhugsten. Derfor analyserer forskningscentret på de konsekvenser vejen kan få.

Blød vej til økonomisk udvikling

The National Geographic Society bidrager til finansiering af ACEER i samarbejde med The Peruvian Ecotourism Company, Inkaterra. Anlægget, som hedder ACEER-Tambopata at Inkaterra (ATI) og er på 340 hektar, er åbent for turister og forskere fra hele verden.

Centret forsker i hvordan regnskoven kan genoprettes,  lempeligere skovningsteknikker, lægeurter og dyrkningsteknikker som skåner skoven.  Målet med forskningen er at vise der findes en blød vej til økonomisk udvikling i regionen med økoturisme, bæredygtigt skovbrug og nye markeder for skovprodukter.

Også i Danmark

Man behøver faktisk ikke tage helt til Peru for at få en tur i trækronerne.

Egeskov er med

Egeskov har man spændt en gangsti op mellem 5 gode kraftige bøgetræer med ca. 100 år under barken. Der er sat huse op i 12 meters højde og de er fæstnet med rustfri syrefaste bolte i træet, så de ikke skvatter ned. Og hvis man er bange for om skidtet holder, så kan Jørgen Johansen, der står for gangstien på Egeskov, berolige med at træerne bestod belastningstesten.

 

Træpper til trætoppene

Man kommer op i på træstien via en vindeltrappe

Hængte traktor op i træet

Testen bestod i at man spændte en stålwire ud mellem træer og hejste den største traktor på Egeskov op i den – den vejer ca. 10 ton. Det kunne træerne godt holde til og da man hejste traktoren ned igen gik træerne tilbage til udgangpunktet. Så der er næppe fare for at træerne knækker.

 

Egeskovs gangsti i trætoppene

Her er Egeskovs version af gangstier i trækronerne. Foto: Egeskov.

Du kan nå det endnu

Det er 4. sæson Egeskov tilbyder en gåtur i trækronerne og man kan stadig nå det i år. Anlægget lukker 3. oktober og da har 250.000 mennesker været en tur igennem. Hvis ikke du når det i år kommer der en chance mere i næste sæson som starter 1. maj.

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×