Hvorfor er træmand et skældsord?

0

Af

www.trae.dk har fået flere henvendelser fra læsere, der føler sig handicappet i selskabslivet. Når en fremmed, og især en fremmed dame, spørger hvad man laver, går det galt når man siger sandheden: At man er træmand.

I bedste fald svarer damen medlidende at så slemt kan det da ikke være. I værste fald svarer hun nedladende, at det ikke overrasker hende, at man er træmand.

Spørgsmålet er: Hvem har vovet at gøre træmand til et skældsord?

Svaret gives af den højeste autoritet: Ordbog over det Danske Sprog, bind 24. Den giver tre betydninger af ordet træmand:

1. Mandsfigur, udskaaret i træ; tidligere specielt om en art mekaniske trædukker.

2. Overført: person, der minder om en træmand (i betydning 1); især om person, der (tilsyneladende) ikke har nogen følelse eller humor; stiv, kold person.

3. Person, der er beskæftiget i trælastbranchen.

Ordbogen giver også historiske eksempler fra aviser og bøger. En teateranmelder, tilsyneladende, skrev i 1801 at ”man ser en stor Deel af vore moderne Dandsere at stille sig som mekaniske Træemænd og bevæge sig som Automater.” Det lyder ikke som en ros, men folk i træbranchen kan måske leve med at træfigurer skal være et skældsord.

Men hvem fandt på den mere perfide betydning af ordet træmand – at han er stiv og kold og uden følelse og humor? Det var såmænd ingen ringere end vor nationalskjald Adam Oehlenschläger, 1779-1850, forfatter af ”Der er et yndigt Land”, ”Guldhornene” og meget, meget mere. Han er registreret for, i sine Poetiske Skrifter, at bruge ordene ”en følelsesløs Træmand” om et menneske.

Han tog fejl.

Og nu er det op til vore dages træmænd at bevise det: Træ er varmt, det er levende, og det lugter godt. Husk det næste gang du med stolthed præsenterer dig som træmand.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.