Tags: ,

Hvorfor har vi egentlig juletræer?

0

Man kan finde mange vidnesbyrd om hvornår og hvordan træet gjorde sit indtog i juleskikken. Hvem har fået ideen til at tage et træ ind i stuen og pynte det med diverse sager? Og hvornår begyndte vi at danse om træet herhjemme? Læs en bid af historien her.

Af - , ajourført

Juletræets indtog

For ca. 500 år siden bar en gruppe ugifte købmænd i Riga et eller flere pyntede juletræer til markedspladsen hvor der dansedes om træet. Det er det første sikre vidnesbyrd om grantræets indtog i juleskikken.

Det var tyskerne der startede

I løbet 1500-tallet finder man en del lokale historier om juletræer fra det sydlige Tyskland og fra byer som Bern, Freiburg og Strasbourg.

I 1521 satte byrådet vagter ud ved Kinzheimer-byskoven for at holdet fældelystne borgere på jagt efter juletræer væk.

I 1605 skrev en ukendt forfatter: “Om juleaften rejser man grantræer i Strasbourg i stuerne, og derpå hænger man roser udklippet af mangefarvet papir, æbler, oblater, flitterguld og sukker m.m.”

Indtil ca. 1800-tallet er skikken med juletræer mest et lokalt fænomen, og det er mest borgerskabet, der tager træer ind i stuen til jul. Men derefter breder skikken sig op gennem Tyskland, og i 1796 støder man første gang på juletræet på Wandsbech Slot i Holsten. Det var bl.a. borgerskabets rejsevaner og åbenhed overfor nye indtryk, der førte skikken videre til resten Europa.

Digtere spredte det glade budskab

Det siges at også Goethe har haft en væsentlig indflydelse på at skikken blev kendt udenfor de afsidesliggende bjergegne i Sydtyskland.

På kortet kan man se hvordan juletræsskikken har bredt sig i det nordlige Europa op til 1930.

På kortet kan man se hvordan juletræsskikken har bredt sig i det nordlige Europa op til 1930.

I romanen Den unge Werthers lidelser fra 1774 beskriver Goethe juletræet:

“Han talte om den fornøjelse, de små ville få, og om de tider, da den uventede åbning af døren og synet af et pyntet træ med vokslys, sukkergodt og æbler havde bragt én i paradisisk henrykkelse. ” (Kilde: “Træ og Jul”, Træbranchens Oplysningsråd 1970)

Fyr kanonen af – juletræet er tændt

Gennem tiden er der også opstået traditioner for hvad man gør når juletræet tændes. Om det var paradisisk henrykkelse, der fik nordmændene og danskere til at fyre signalkanoner af når døren indtil julestuen åbnedes, vides ikke. Men behageligt var det ikke. En nordmand skriver om juleaften i Kristiania i 1822.

“Den Idee fandt vi ikke morsom, da det skvat i os, hver Gang Kanonerne blev afskudte, og det blev de i Løbet af hele Aftenen” (Kilde: “Træ og Jul”, Træbranchens Oplysningsråd 1970)

Andre fandt på mere afdæmpede måder at markere åbningen af døren, som fx. at blæse i en særlig bliktrompet.

Danske juletræer

 

Danmark fik juletræstraditionen via de dansk-tyske familier. I Holsteinborg tændte man det første juletræ i 1808.

I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset for et tosset påfund.

Lehmanns hjem var velbesøgt af kendte danskere bl.a. brødrene Ørsted, Oehlenschlæger og Baggesen.

Danske digtere

Også i Danmark har digterne været med til at sprede budskabet om juletræet. Oehlenschlæger, Ingemann, Heiberg, Grundtvig og senere H.C. Andersen – fortalte om denne tyske juleskik.

I Ingemanns Reiselyre, skrevet i Rom i 1819, skildres juletræet som et symbol på livets træ fra Paradiset, og i Heibergs Julespøg og nytårsløjer fra 1817 oplever en fattig københavnsk pige jul i Himmelby, hvor hun danser om juletræet med englene.

(Foto: Simon Auken Beck)

(Foto: Simon Auken Beck)

I Højt fra træets grønne top, Peter Fabers julevise fra 1848, skildres julen i et velhavende københavnsk håndværkerhjem.

Men mest hjertegribende af dem alle er vel H.C. Andersens fortælling om Grantræet.

Der skulle dog gå lang tid, før skikken bredte sig til resten af Danmark, men gennem de samtidsorienterede og fremskridtsivrige præstegårdsmiljøer fik juletræet lidt efter lidt det blå stempel i menigmands øjne, og omkring 1. verdenskrig var det blevet en kær og uundværlig tilføjelse til julens andre skikke i de danske hjem fra fattigbønder til herregårdsfolk.

Hvorfor gran?

I følge Dansk Juletræsdyrkerforening har man valgt granen som juletræ fordi det stedsegrønne kan opfattes som et symbol på det evige liv.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Juletræer

Hvordan og hvor dyrker man juletræer og hvordan bliver de fældet?

Det mest populære juletræ

Nordmannsgranen er danskernes foretrukne juletræ.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×