Kolde vinde gav gode violiner

0

Der er i tidens løb udviklet mange teorier om hvorfor netop Antonio Stradivari (1644-1737) havde held til at lave violiner der bare lyder bedre. Nu er to forskere kommet med en teori der er helt hen i vejret: Det skyldes klimaet.

Af

Der er i tidens løb udviklet mange teorier om hvorfor netop Antonio Stradivari (1644-1737) havde held til at lave violiner der bare lyder bedre.

Mange har givet laken skylden for den smukke klang. Andre mente at Stradivari hentede træ fra søjler i gamle katedraler eller han gav træet en god urinbehandling.

Men nu er to forskere kommet med en teori der er helt hen i vejret – de mener nemlig at klimaet dengang var særligt gunstigt for den vedkvalitet som giver gode violiner.

Lloyd Burckle fra Columbia University og Henri Grissino-Mayer fra University of Tennessee peger på at fra 1645 til 1715 var der to hændelser som påvirkede træernes vækst i bjergene i Europa.

 

Træviolin

Her er et eksempel på en violin
bygget af Stradivari, Cremona 1693. “The Harrison”

 

Solen befandt sig i det såkaldte Maunder Minimum med meget lav solplet-aktivitet og i det hele taget lav solaktivitet. Den reduceres stråling dæmpede bevægelsen af varm luft fra Atlanterhavet mod Vesteuropa og det førte til en periode med koldere og tørrere klima – den såkaldte ”Lille Istid” (den periode hvor svenskerne kunne gå over Storebælt).

Og Antonio Stradivari blev netop født et år før Maunder Minimummet.

Klimaændringer førte til at træerne vokser langsomt, så veddet får højere og mere ensartet rumtæthed. Disse forhold giver veddet gode lydegenskaber. De klimatiske betingelser kombineret med de lokale forhold i alpeskovene i Norditalien, hvorfra Stradivari siges at have hentet sit træ, gav træet dets enestående egenskaber og den gode lyd, mener de to amerikanske forskere.

Der findes i dag ca. 440 violiner, 11 violaer og 50 violoncelli fra Strativaris berømte værksted og de er i en prisklasse så de næppe bliver sat til salg på nettet www.netinstruments.com

Læs mere om Stradivari og violinen “Le Messie”

Kilder:

  • Ingeniøren nr. 7 - 13.02.2004
  • Skoven nr. 2/2004
  • Dendrochronologia 21.01.2003, 41-45.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum