Lad lorten blive i skoven – men kun de rigtige steder

0

Skovgæster som smider plastikposer fyldt med hundelort er et stigende problem i danske skove. Lad lortet ligge, lyder opfordringen. Men kun de rigtige steder.

Af

Lad lorten blive i skoven

Skovgæster som smider plastikposer fyldt med deres hundes efterladenskaber er et stigende problem i danske skove.

Efterladt lort i pose

Nogle af byboernes sære vaner er ødelæggende for naturen. For eksempel den udbredte skik, at man samler sin hunds varme efterladenskaber op i en plasticpose – for derefter at smide posen på jorden. Dermed forvandler man en lille lort til et stort problem.

Plastikposer med hundelort er blevet et stigende problem i landets skove, fordi skovarbejdere skal bruge tid på at samle dem op, og dermed går der tid fra anden naturpleje. Derfor lyder opfordringen nu fra Naturstyrelsen:

Lad lortet ligge!

Men kun i de mere øde skove! I de bynære skove med mange besøgende skal hundeejerne fortsat fjerne lortet.

Lort uden indpakning er velkommen

Hundelort er nærmest velkomment i de danske skove. Ikke, hvis de bliver lagt midt på en gangsti, men ude i siden og i buske og krat gør de kun nytte. Og fugle, insekter og snegle sørger for, at de forsvinder meget hurtigt. Plastikposer derimod – uanset økologisk indhold, hverken pynter eller gavner, nogle af dem er ligefrem gift for naturen.

Så brug dog skraldespanden

Hvis man af en eller anden grund ikke kan nære sig for at samle lort i plastikposer, skal man putte posen i en skraldespand – og i mangel af samme må man tage posen med hjem.

Dumpet i naturen

”Vi ser mange ansvarlige skovgæster, der pligtskyldigt samler op efter hunden, men så kan man alligevel ikke holde ud at gå med den varme pose så længe, og så bliver den ”dumpet” i naturen. Vi kommer dermed til at bruge tid på at samle poser op, hvor vi hellere ville have udviklet et naturområde. Så enten i skraldespanden med posen, eller lad lortet ligge uden omsvøb,” siger skovfoged Anders Walther Hansen, der netop har åbnet to nye hundeskove i Storstrøm.

Opfordring gælder kun i skoven

Naturstyrelsens opfordring må ikke forveksles med bymæssig opførsel, hvor man selvfølgelig skal samle sine hundelorte op i poser. Men her gælder det vel også, at det kun rigtig nytter noget, hvis posen bliver smidt i en skraldespand – og ikke lige ved siden af gerningsstedet.

Ikke en generel politik

Naturstyrelsens opfordring er ikke en generel politik om at hundeejerene skal lade hundens efterladenskaber ligge, som flere medier ellers har fået opfattelsen af.

Det fremgår af en dementi på naturstyrelsens hjemmeside: Lad lortet ligge – men de rigtige steder.

Kun i de mere øde skove giver det nemlig mening at lade hundelortet ligge.

For i de bynære skove med mange gæster og hunde kan det være til stor gene hvis afføringen ikke bliver samlet op og fjernet helt fra skoven.

Derfor har Naturstyrelsen ikke en generel politik for hundes afføring i statsskovene, men lader det være op til de lokale skovridere at beslutte om man vil opfordre hundeejere til den ene eller anden praksis i de lokale statsskove.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs mere:

Træleksikon

Gå på opdagelse i Træ.dk’s træleksikon, hvor vi har samlet en stor mængde vidensartikler om træ.

Nyheder

Nyheder om træ, træprodukter og træerhvervene.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×