Tags:

Menneskets forfædre lærte at gå i skoven

0

Ny forskning tyder på, at menneskets forfædre tog de første skridt på to ben i skoven. 4,4 millioner gamle Ardi levede i et åbent skovlandskab i det nordøstlige Etiopien.

Af -

I 200 året for Darwins fødsel – og 150 år efter udgivelsen af hans banebrydende værk ’Arternes oprindelse’ – skrives der fortsat nye kapitler i menneskets scrapbog.

Et stort internationalt forskerteam har for nyligt præsenteret menneskets nye stammor Ardi, som er det ældste kendte eksempel på oprejst gang blandt menneskets forfædre. Ardi levede i det nordøstlige Etiopien for 4,4 millioner år siden.

Forskerne mener samtidig at Ardis art, Ardipithecus ramidus , er et bindeled tilbage mod et fælles ophav mellem mennesker og menneskeaber.

Skoven afløser savannen i ny teori

Der findes flere teorier om hvorfor menneskets forfædre klatrede ned af træet, rejste sig op på to ben og begyndte af gå. En af teorierne er, at det var mere hensigtsmæssigt at gå oprejst på den åbne græsklædte afrikanske savanne.

Det nye fund og beskrivelsen af Ardi tegner nu et nyt og tydeligere billede af det landskab som vores stammor fik bedre overblik over. Det var ikke savanne som hidtil antaget, men skov.

Forskerne mener at Ardi og hendes artsfæller – som både kunne klatre og gå oprejst – levede i et landskab præget af åben, frodig skov med god plads mellem træerne, med indslag af tætte skovholme.

Denne teori understøttes af en række velbevarede fund og analyser. Såvel analyse af diæt, baseret på kulstofisotoper i tænder, analyse af fossile rester af træer, og spor efter andre dyr som levede i området peger i samme retning: De første eksemplarer af menneskets forfædre lærte at gå oprejst i skoven.

Hvorvidt de nye fund giver anledning til at revurdere teorien om hvorfor menneskets forfædre rejste sig op på to må tiden vise, men det sidste kapitel i evolutionshistorien er næppe skrevet endnu.

Læs mere

Læs mere om menneskets nye stamfædre og stammødre på den norske nettjeneste forskning.no og i et særnummer af Science som rummer 11 artikler om Ardi: 2 OCTOBER 2009
VOL 326, ISSUE 5949, PAGES 1-188

Fakta

Læs mere på:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs også:

Nyheder

Nyheder om træ, træprodukter og træerhvervene.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×