Når naturen inspirerer

0

Naturen har inspireret mennesket i årtusinder. På Zoologisk Museum i København kan du se masser af eksempler på at mennesket hele tiden lærer af naturen. Udstillingen slutter på søndag den 4/9.

Af -

Mennesket har igennem tusinder af år, lige fra de tidligste naturfolk til nutidens ingeniører og designere, observeret, efterlignet og ladet sig inspirere af naturen.

Det har givet anledning til et utal af opfindelser, nogle ved tilfældigheder – andre ved systematisk arbejde, og i 1960 døbte man fænomenet ’Bionik’ – at kopiere og finde inspiration i naturen. På Zoologisk Museum i København har man samlet en række af disse opfindelser under udstillingen ’Bionik – mennesket lærer af naturen’.

Savtænder

Vidste du f.eks. at det var larven af en stor amerikansk træbuk der i 1946 inspirerede skovhuggeren Joseph Cox til at opfinde de savtænder der i dag anvendes på langt de fleste kædesave verden over? Larvens kæber æder sig let og effektivt ind i træet skiftevis fra hver sin side og princippet blev kopieret og udnyttet til at forbedre datidens save.

Papir

Eller vidste du at det var papirhvepsen der i 1700-tallet inspirerede mennesket til at fremstille papir af træ? Ganske vist opfandt egypterne papiret allerede for 5000 år siden – men de fremstillede papiret af papyrusplanter. For 2000 år siden begyndte kineserne at lave papir af opblødte og findelte plantedele og i Europa tog papirfremstillingen fart for 600 år siden på basis af hørklude og siden bomuldsklude.

Ved at studere hvepsenes forarbejdning af træ til papir til hvepsebo skabtes grundlaget for den industrialiserede papirfremstilling på basis af træ.

På Skoven I Skolens hjemmeside kan du læse meget mere om papirets historie, og på træ.dk kan du læse mere om den moderne papirfremstilling.

Udstillingen kan ses frem til den 4. september

Se mange flere fascinerende opfindelser fra naturens skatkammer på Zoologisk Museum. Men skynd dig, for den forlængede udstilling varer kun frem til 4. september. Til udstillingen er der skabt et flot katalog.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×