Palmer laver plastik og forskerne laver træplast

0

Forskere i Malaysia bruger bakterier og palmer til at lave plastik og forskere i Tyskland, USA og Indien har udviklet træplast, en blanding mellem plastik og træ.

Af

I dag produceres plastik udfra olie, men planter kan også bruges. Flere naturligt forekommende bakterier producere plastik, som de opbevarer i cellevæggene.

Nu har forskere fra Malaysia og USA overført gener fra bakterierne til palmer ved hjælp af genslejsning. De første “plastikpalmer” er nu et halvt år gamle, og om et år håber forskerne at kunne udvinde den første plastik.

Der er dog brug for mere udvikling. Palmerne bruges nemlig også til at producere palmeolie (til bl.a. margarine), og værdien falder hvis olien indeholder plastik. Derfor arbejder forskerne på at få palmerne til kun at producere plastikken i bladene og ikke i olien.

Tænk hvis samme forskere gav sig i kast med juletræer …

Træplast

Men det er ikke kun i palmerne man blander plantefibre og plastik. I bl.a. Tyskland, USA og Indien har man udviklet træplast. En blanding af plantefibre og plast. Plantefibre kan blandes med plast i alle forhold afhængig af den anvendte procesteknik.

 

Træplast

Eksempel på træplast-produkter fra firmaet POLIMA. Foto: www.polima.se

 

Da træfibre er hydrofile (vandsugende) og plast er hydrofobt (vandafvisende) vil de to stoffer ikke binde sig til hinanden, med mindre en såkaldt compatibilizer tilsættes. Hvis man ikke tilsætter compatibilizer fungerer træfibre eller træmel blot som et billigt fyldstof.

Men tilsætter man compatibilizer vil træfibrene derimod øge styrken og stivheden betydeligt, fordi træfibrene nu virker som armering i plasten.

Ideelle blandinger kan have træk- og bøjebrudstyrker, som er mere end dobbelt så store som ren PP (polypropylen), og stivheder der er fire gange så store (Kilde: Sanadi, 1997)

Hvis du vil vide mere om plantfibre og træplast så kig i artiklen Plantefibre – et nyt råstof i Viden om træ – her på www.træ.dk.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.