Stressede træer laver deres egen aspirin

0

Forskere fra Californien har opdaget, at stressede træer producere det aspirin lignende stof methylsalicylat. Det kan hjælpe skov- og plantage ejere med at overvåge deres træers tilstand.

Af -

Hovedpinepiller kan være gode at have når man er stresset. Stress kan nemlig resultere i hovedpine. Men hvad gør træer når de bliver stressede af sygdom, insektangreb, tørke og kolde nætter? De laver såmænd deres egne hovedpinepiller. Eller i hvert fald noget der ligner.

Aspirin-lignende stof

Forskere fra The National Center for Atmospheric Research (NCAR) i USA har nemlig fundet ud af, at træer reagerer mod stress ved at danne store mængder af et stof, der kemisk minder om aspirin.

Opdaget ved et tilfælde

Det har været kendt i mange år, at træer kan producere en kemisk afart af aspirin, methylsalicylat, men der er ikke før blevet målt større mængder i atmosfæren omkring træerne. Det gjorde forskerne imidlertid ved et tilfælde, da de satte udstyr op i 30 meters højde for at måle den lokale luftforurening over en plantage af valnøddetræer.

 

Forskere opdagede ved et tilfælde at træer danner et aspirinlignende stof når de bliver stresset

Forsker ved NCAR i Californien undersøger det aspirinlignende stof der produceres når træer bliver stressede (Foto: Science Daily)

Flere funktionerMed det meget følsomme udstyr opdagede forskerne nemlig, til deres store overraskelse, luften var fuld af methylsalicylat under tørkeperioder. Tilmed kunne måleudstyret registrere stoffet i markante niveauer i sommer-kolde nætter og på varme dage.

Forskerne mener, at produktionen af det aspirin-lignende stof har flere funktioner. Dels kan en funktion være, at træet stimuleres til at danne proteiner, der beskytter træer på samme måde som menneskets immunforsvar beskytter mod sygdomme. En anden funktion kan være, det er hurtigere for træet at sende signaler igennem luften end igennem træets grene. På den måde er hele træet hurtigt advaret imod de stressende forhold. Desuden mener forskerne at træerne via stofferne kan kommunikerer over længere afstande. Dermed kan de advare nabo-træer mod tørketrusler og andre farer, allerede før de begynder at tørre ud.

Muligheder

Opdagelsen betyder at skov- og plantage-ejere kan holde øje med planternes helbred ved blot at måle på luftens niveau af methylsalicylat. En metode der er mere effektivt end at kigge på træernes for at fastslå deres sundhedstilstand.

Metoden giver for eksempel muligheden for at komme træerne til undsætning før en eventuel sygdom kommer i fuldt udbrud. På den måde kan man bekæmpe eksempelvis insektangreb med insektmidler før det står for slemt til…..hvis man da i det hele taget bryder sig om at bruge gift.

Desuden giver opdagelsen en mulighed for at løse andre mysterier om atmosfærens indhold af organiske molekyler, de såkaldte VOC (Volatile Organic Compounds). VOC indgår nemlig bl.a. i dannelsen af skyer og jordnær ozon, som er en vigtig forureningskilde.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×