Træ rykker ind i fødevarerne

0

I fødevarebranchen brugs træ traditionelt kun uden på madvarer i form af emballage. Nu rykker træet ind i fødevarerne. Det giver maden mundfylde og god konsistens.

Af

Træ giver mundfylde og god konsistens

Træ har traditionelt været en vigtig del af fødevarebranchen i form af emballage, som f.eks. mælkekartoner, papæsker, papiromslag og anden træbaseret emballage.

Nu er træet imidlertid rykket ind i selve fødevaren i stedet for kun at være uden om fødevaren.

Cellulosegummi

Træmasse tilsættes nemlig i stigende grad til fødevarer for at give dem såkaldt mundfylde og god konsistens. Desuden er det godt til at reducere fedtindholdet i varer som f.eks. majonæse.

På etiketten kaldes det nye indholdsstof for ’cellulosegummi’ eller E 466, som i virkeligheden mest ligner det man kender fra tapetklister.

Den anvendte træmasse er dog oprenset, så den er helt ren og egnet til fødevarer.

Billigt og nemt at arbejde med

Det succesfulde indtog i fødevarerne skyldes at det er billigt og nemt at arbejde med, og at det kan erstatte f.eks. mel, stivelse og olier, der lige nu eksploderer i pris.

Blandt de kendte produkter der indeholder træmasse er den engelske sovs fra Beauvais, Maizenas kageblanding, knækbrødet fra Wasa, tortillaen fra Kohberg, i minibaguetten fra Urtekram, i kakaodrikken fra Nestlé, den revne ost, i salatdressingen og i mange af vaniljeisbøtterne.

Helt naturlig ingrediens

Cellulose er en naturlig del af alle planter. Derfor er der heller ikke nogen grænse for hvor meget cellulosegummi producenterne ifølge lovgivningen må tilsætte i maden. Man må bare ikke vildlede forbrugerne.

I praksis kan man dog kun tilsætte langt under 1 procent i varerne, da de ellers bliver uspiselige.

Ingen grund til forargelse

Visse steder har brugen af træmasse i madvarer skabt forargelse. Det mener vice president i Daniscos forretningsenhed for stabilisatorer, Niels Thestrup, dog ikke at der er nogen grund til.

»Det ser jeg ikke de store problemer i. Hvis du tager en hvilken som helst frugt eller grøntsag, er der cellulosematerialer – altså naturlige fibre – i«, udtaler han til Politiken.

Læs mere:

Kilde:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs mere:

Træleksikon

Gå på opdagelse i Træ.dk’s træleksikon, hvor vi har samlet en stor mængde vidensartikler om træ.

Øl med træsmag

Det er bl.a. træ som giver den gode smag til rødvin, rom og whisky. Men vidste du at du også kan få øl med træsmag?
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.