Risikotræer
Håndbog fortæller hvordan man opdager farlige træer. Den hjælper både med at forhindre ulykker og til at sikre, at træer beskyttes og bevares længst muligt.
Risikotræer
”En bog som alle der forvalter træer simpelt hen skal have”.
Sådan beskriver Grønt Miljø bogen ’Risikotræer’ af Iben M. Thomsen og Simon Skov, fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet.
Find de farlige træer i tide
Bogens mål er at gøre det muligt at udpege farlige træer, risikotræer, i tide, inden de kollapser til stor fare for mennesker, bygninger og materiel. I fokus er træer, særligt store gamle løvtræer, i byområder og langs veje, som regnes som de mest farlige.
Forudsigelig risiko
Risikotræer er de træer der har en forudsigelig risiko.
Hvis sådanne træer forårsager ulykker, kan ejer eller tilsynsførende fagmand blive holdt juridisk ansvarlig. Og det har der været flere eksempler på.
Derfor er bogen et værdifuldt redskab når træejere skal føre tilsyn med deres træer
Svampeangreb oftest årsagen
Der er mange forhold der kan gøre et træ til et risikotræ, men oftest er det svampeangreb der gør det. Derfor er bogen også først og fremmest en bog om svampe, de to forfatteres ekspertområde.
Identificer svampen
Bogen gennemgår de vigtigste svampe i træer, med billeder og oplysninger der kan hjælpe med at identificere svampen og hvad svampeangrebet kan forårsage og hvad man bør gøre når angrebet er konstateret. Ofte er eneste udvej at fælde træet.
Bogen gennemgår også de forhold der kan udløse fatale svampeangreb, f.eks. problematisk træstruktur og skader på bark og rødder.
Feltudgave
I tillæg til bogen er udgivet en feltudgave der indeholder en oversigt over de vigtigste symptomer, som skal observeres ved tilsyn af træer.
Forlaget Grønt Miljø
’Risikotræer’ er udgivet af forlaget Grønt Miljø, 2011. Bogen kan bestilles for 437,50 kr. på www.dag.dk
Bogen er udgivet med støtte fra Nordisk Fond for Bytræer og Nordisk Præsidium og af en tilsvarende finansiering fra Skov & Landskab.