Brænde: Sådan sikrer du en god forbrænding

8

Der skal høj varme til en god forbrænding - ellers forurener din brændeovn med partikler. Når der fyres op er det derfor vigtigt at røgudvikling og varme følges ad. Få tips til god forbrænding her.

Af

Fyr rigtigt op i brændeovnen

Har du en god forbrænding i din brændeovn?

Røg fra din brændeovn forurener dine omgivelser. Det skyldes at temperaturen ikke er høj nok og at røggasserne derfor ikke bliver brændt af. Det er derfor vigtigt, at der hurtigst muligt kommer høj varme til brændet. Og inden der kommer høj varme, er det vigtigt at røgudviklingen er minimal.

Kan du mestre denne kombination, har du fundet vejen til den rene forbrænding, der giver mest varme og mindst forurening.

Omvendt optænding i dit brænde

Ved omvendt optænding tændes bålet for oven. Det giver bedre forbrænding og færre partikler. På billedet tændes der op med knastørre kviste fra julens aflagte juletræ. Foto: Simon Auken Beck

Optænding fra toppen

Hvis man vil undgå at forurene, er det vigtigt at røgudviklingen er minimal, indtil temperaturen er så høj, at alle røggasser bliver brændt af.

Den bedste måde at opnå det på, er at tænde op fra toppen.

Nå man tænder op fra toppen, så følges røgudviklingen og varmeudviklingen ad. Der udvikles nemlig kun så meget røg, at den begrænsede varme, som der trods alt er når man tænder op i en kold ovn, kan nå at brænde gasserne af.

Langsomt, men sikkert, stiger temperaturen og ilden breder sig ned igennem brændemængden.

Ifølge en Schweizisk undersøgelse kan metoden reducere partikeludviklingen med op til 80%.

Læs også artiklen Omvendt optænding

Store brændestykker i bunden

Byg bålet af et eller to lag store brændestykker i bunden af ovnen.

Det bedste resultat opnås ved ikke at bruge for store stykker brænde. Brændetstykket skal have en diameter på maks. 10 cm og må ikke være længere end ovnens dybde.

Korrekt fyring er vejen til god forbrænding:

  1. Byg et bål af et eller to lag brændestykker i bunden af ovnen. Anbefalet tykkelse er 10 cm.
  2. Ovenpå lægges mindre stykker tørt træ, som f.eks. fint kløvet brænde, grene og kviste.
  3. Letantændeligt optændingsmateriale lægges øverst, f.eks. avispapir eller optændingsblokke af sprit.
  4. Sørg for rigelig luft ved at åbne spjældet helt.
  5. Fyld aldrig ovnen mere end halvt op.
  6. Brug kun tørt og rent brænde og brænd aldrig affald i ovnen.

 

Fintkløvet brænde og kviste ovenpå

Oven på de store brændestykker lægges mindre stykker tørt træ, som let antændes af ilden. Det kan f.eks. være fint kløvet brænde, grene og kviste.

Det bedste er at bruge kløvet brænde og en dårlig idé at bruge ukløvet træ til optænding. Det er nemlig sværere for den svage optændingsild, at få fat i barkede flader end kløvede flader.

Optændingsmateriale i toppen

Selve optændingsmaterialet lægges øverst og skal bestå af noget letantændeligt, der hurtigt giver høj temperatur. Det kan være:

  • Sammenkrøllet avispapir – brænder hurtigt og giver intens varme
  • Optændingsblokke – fås spritholdige eller af naturmateriale
  • Kogler fra naturen – fungerer ligesom optændingsblokkene og giver koncentreret, intens varme.

Fyld kun halvt op

Når træet antændes og bliver varmt udvikles der gasser. Gasserne kræver stærk varme og rigeligt med luft for at blive brændt af og det kræver plads i ovnen. Derfor er det en god idé ikke at fylde ovnen mere end halvt op. Ellers er der risiko for uren forbrænding og at der udledes forurenende røg igennem skorstenen.

Rigelig luft

Når brændet er placeret i ovnen, og der er sat ild til, lukkes ovndøren og der åbnes for brændeovnens luftspjæld. Nu skal brændet have mest mulig ilttilstrømning, mens ilden får lov at tage fat.

Når ilden har fået godt fat skal man dog huske at lukke spjældet lidt til igen. Ellers brænder træet for hurtigt af og ovnen bliver måske varmere end det er behageligt.

Flere tips

Andre gode ting at huske i forbindelse med at fyre i brændeovn:

  • Husk at tømme ovnens askeskuffe jævnligt. En fyldt askeskuffe kan blokere lufttilførelsen til forbrændingen.  Pas på gløder i asken som kan brænde i overraskende lang tid.
  • Brænd ALDRIG behandlet affaldstræ af i ovnen som kan frigive skadelige luftpartikler, når det brændes af. Kør det i stedet på genbrugspladsen. Privat affaldsforbrænding er i øvrigt også ulovlig.
  • Husk også at det er helt afgørende, at dit brænde er helt tørt! Det er vejen til succes!

Brændværdi

Brænde har stort set det samme energiindhold pr. kg træ, uanset om det drejer sig om poppel eller bøg.

Men træarterne vejer ikke det samme og der er derfor stor forskel på hvor meget varme man får, alt efter hvilken type træ man vælger at fyre med:

  • Løvtræ er tungt og indeholder meget energi – det brænder længe og giver god varme
  • Grantræ er også godt. Grantræ er dog let og indeholder mindre energi, men er ofte også billigere. Bemærk, at gran er bedst at bruge i brændeovnen, da træets indhold af harpiks kan give flyvende gnister, som kan springe ud på stuegulvet, hvis man bruger en åben pejs.
  • Birketræ indeholder energi som løvtræ, men er specielt godt til åben pejs pga. sin rolige ild og smukke blå flamme
  • Træbriketter har et godt energiindhold, men er et dyrt produkt set i forhold til almindeligt kløvet brænde.
Birkebrænde brænde

Birkebrænde har et godt energiindhold og er god til pejsen pga. sin rolige og smukke blå flamme. Foto: Træ.dk

8 kommentarer

  1. Karen Bjørnskov Petersen siger:

    Hej!
    Jeg sidder med klagesager over brændeovne her i Kolding Kommune. Jeg har lige set jeres fine beskrivelse af, hvordan man sikrer en god forbrænding. Den er rigtig god, men jeg har dog enkelte kommentarer:
    Billedet med grangrene – man bør kun bruge rent og tørt træ, som I også skriver. Det er “farligt” at sætte et billede på med grangrene, for så vil folk hurtigt komme til at putte andet “sjovt” ind også.
    Vi anbefaler ikke at bruge sammenkrøllet avispapir til optænding. For det første giver det en del aske, og for det andet kan tryksværten indeholde skadelige stoffer.
    I skriver så fint, at man ikke skal brænde affaldstræ af, men det skal ikke køres på lossepladsen, men derimod genbrugspladsen – undskyld nørderiet, men en losseplads er det gammelt udtryk, hvor tingene ikke blev genbrugt, men derimod blot ligger og formulder.
    Jeg håber, I kan bruge kommentarerne.

    1. Træ.dk siger:

      Hej Karen
      Mange tak for kommentaren. Du har helt ret, affaldstræ skal selvfølgelig på genbrugspladsen, ikke lossepladsen, som vel nærmest ikke eksisterer mere – i hvert fald ikke med adgang for alm. borgere.
      Mht grangrenene på billedet, så synes jeg faktisk at det er et ganske godt eksempel på hvordan man laver en god optænding – og som følger vejledningen mht til at bruge kviste til optændingen. Jeg har tilføjet til billedteksten at det drejer sig om “knastørre” kviste fra årets aflagte juletræ, for ikke at give “sjove” ideer – som fx at bruge friske kviste som selvfølgelig er en dårlig idé.
      Vedr. optænding med aviser, så vil vi fastholde anbefalingen. Sammenkrøllede aviser er nemlig velegnede til hurtigt at skabe høj temperatur under optændingen, som er godt for en god forbrænding. De skadelige stoffer som tryksværte tidligere indeholdte, fx bly, er for længst udfaset af avisproduktionen, og afbrænding af avispapir er derfor hverken mere eller mindre skadeligt, end afbrænding af rent og tørt træ, i en ren forbrænding. Anbefalingen harmonerer i øvrigt også med Miljøstyrelsens anbefaling til optænding.
      Mvh Træ.dk // Simon

  2. Karen Bjørnskov Petersen siger:

    Hej Simon.
    Tak for svar – jeg er stort set enig – dog stadig ikke vedr. aviserne, for det er ikke nævnt nogle steder, når du ser på brændefyringsportalen. Jeg ved, at skorstensfejerne oplyser, at det giver mere aske, og ja, de er ikke fyldt med alt muligt nu, men jeg ser desværre en del, når jeg kommer ud på klagetilsyn, blandt andet gamle aviser, som bliver brugt. Desuden er der derved en risiko for, at reklamer også benyttes, så derfor fastholder vi, at vi ikke anbefaler at bruge aviser.

    1. Træ.dk siger:

      Hej Karen
      På brændefyringsportalen er aviser sjovt nok nævnt under “Det du ikke må fyre med“, men som en undtagelse. Der står: “Det er heller ikke lovligt at fyre med aviser og reklamer. Aviser kan dog bruges til optænding”.

      Askeindholdet i papir varierer rigtig meget afhængigt af hvad det skal bruges til og herunder især om det er coated eller ej. Coated papir som bruges til reklamer, magasiner og lignende og kan indeholde over 30 % aske, mens ikke-coated papir ligger på op til 10 % – men avispapir dog væsentligt lavere, ifølge mine oplysninger omkring 1,5 %. Til sammenligning ligger træs askeindhold i størrelsesordenen 0,2-0,5%.

      Askeindholdet i avispapir er derfor ganske rigtigt væsentligt højere end i rent træ, men når man til en optænding kun anvender 2-5 ark avispapir på hver 10 gram, så er askemængden meget lille i forhold til asken der kommer fra afbrænding af selve træet. Hvis man for eksempel afbrænder 10 kg træ på en optænding med 50 gram avispapir, så er askemængden 200 gram fra træet og 0,75 gram fra avispapiret. Askemængden fra optænding med avispapir er altså forsvindende lille – og bør derfor ikke være grund til at fraråde optænding med avispapir.

      Det er selvfølgelig ærgerligt at enkelte dårlige brændeovnsbrugere anvender reklamer til optænding og det skulle de ta’ at stoppe med! Men der er altid brodne kar, og jeg synes ikke det kan forsvare generel frarådning af avispapir, som er et godt og rent optændingsmateriale, som mange har lige ved hånden og derfor ikke behøver at købe unødvendige optændingsbriketter.

      Mvh Træ.dk // Simon

  3. Kim Jessen siger:

    Jeg kan huske tilbage i 80`erne, der kunne man købe en “bøjle-anordning” som man kunne presse aviser, reklamer og div papirbaserede produkter sammen med og derefter bruge dem som en form for brændselsbriketter.. Jeg kan umiddelbart godt forstå, at der er enkelte personer fra den periode, som har husket det som en fantastisk idè og levet den ud efterfølgende uden at kende til konsekvenserne for miljø mm

  4. Ib Sørensen siger:

    Det er lidt sjovt at læse alle de kloge ord. Jeg har fyret med træbriketter i 35 år og kun det. I starten var det pressede “pølser” i diverse længder. “Tænde op fra toppen” – stang-umuligt når man skal tænde 3 træbriketter. Så er det, mens de læner sig op af hinanden, bare et par sprittabletter og så åbne askeskuffen for rigeligt luft – og når rummet ligner eet stort bål, så luk askeskuffen. At træbriketter er dyre er vist en sandhed med modifikationer. Jeg køber gerne når jeg kan få 10 pakker a12 briketter for 100 kr. – vort daglige forbrug er de nævnte 3 briketter – er det koldt så to mere. Den daglige optænding er så 3 stk. briketter a 84 øre = 2,52 kr. – er det dyrt?

  5. Dennis Littau siger:

    Hej, jeg har lige to spørgsmål.. Er det tilladt at fyre med palletræ (evt. tænde op med dette), og er det tilladt at smide asken ud i naturen, eller skal det på genbrugspladsen?

  6. Søren Torp siger:

    Hej Dennis.

    Det er sikkert stadig tilladt at fyre med palletræ, men det indeholder rester af tryk imprægnering , og
    andre giftstoffer, da cellulosen er blevet ” vasket ” ud af træet.
    Asken fra brændeovenen skal du putte i en lille metalspand, og smide det ud sammen med det daglige affald.
    Husk uden gløder, eller kan du grille skraldebøtten!!

    Mvh Søren.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs også:

TEMA: Brænde

Træ er en fornybar ressource og står for den største del af vores vedvarende energi. Læs alt om brænde her.

Omvendt optænding

Vend bålet på hovedet og opnå bedre forbrænding i din brændeovn. Det giver færre røggener, mindre partikeludledning og et mindre brændeforbrug.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum