Tags:

“Biodiversitet og dyrket skov er i høj grad forenelige”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Uffe Black, tømrer, ingeniør og arkitekt og stifter af videnscentret Træets hus – Forstbotanisk center Øxenhaverne på Fyn.

1. Hvorfra stammer din interesse for træ?

Min fascination for træ opstod under min tid som tømrer i Canadas foothills til Rocky Mountains.

Den viden og entusiasme, jeg samlede dengang, driver stadig min passion og beskæftigelse med at restaurere, transformere og forbedre træets anvendelse i nutidens byggeri.

2. Hvilken rolle håber du, at Træetshus – Forstbotanisk center Øxenhaverne vil have for fremtiden?

Jeg håber, at Træetshus – Forstbotanisk center Øxenhaverne vil spille en central rolle som et udviklings- og informationscenter, når ressourcen træ skal optimeres i hele træcyklussen. ‘

Målet er at inspirere til forståelse af den nødvendige og uundgåelige transformation med næsen i sporet efter den grønne omstilling.

Træetshus må præstere overbevisende eksempler på huse og konstruktioner, der viser alle sider af materialets træs potentiale. Og ikke mindst vise skoven som et rekreativt område i kombination med den yngleplads, den er, for vores fremtidige fysiske verden.

3. Hvad forhindrer os i at bygge mere med træ?

Hindringerne for øget brug af træ i byggeriet skyldes hovedsagelig regeringens langsomme tilgang og manglende initiativer.

Der mangler incitamenter til at fremme træ som byggemateriale frem for at bruge det som energitræ. Og ikke mindst er der behov for betingelser, der gør det mindre økonomisk risikofyldt at bygge med træ sammenlignet med den etablerede praksis med beton og stål.

Til sammenligning har den svenske regeringen indført incitamenter og støtteordninger for at fremme træbyggeri. Det har ført til betydelige fremskridt med flere træbaserede byggerier og innovative arkitektoniske løsninger.

4. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

Misforståelser om træ inkluderer fortsat opfattelsen af, at træ ikke er et holdbart materiale, og at det er forbundet med betydelig risiko at anvende træ i store mængder.

Dog er der allerede tilstrækkelig viden om træs anvendelse, så et hus, hvor træ udgør op mod 90 procent af materialeforbruget, kan bygges med samme levetid og vedligeholdelsesgrad som byggerier opført i stål og beton.

Traditionen foreskriver murstenshuse, og mantraet er, at de er uforgængelige. Der er derfor brug for eksempler, som demonstrer den arkitektoniske styrke træ bærer på, så træ bliver et naturligt valgt. Tænkt på Boligværkstedet Living Places på baneterrænet i København opført af Velux.

5. Hvad er det mest spændende, der sker på træfronten lige nu, set med dine øjne?

En opsigtsvækkende udvikling på træfronten sker i form af en dedikation til opførelsen af flere små huse og kompakte boliger.

Det repræsenterer ikke bare en fornyelse af boligstrukturen; det er snarere en kraftfuld genintroduktion af en ældgammel tilgang til samfundsopbygning, hvor boligen ikke er en isoleret enhed, men en vital organisk del af en større helhed – en visionær tilgang, der tager os tilbage til tider, før individualismen for alvor tog fat for 300-400 år siden.

Det kan vise sig at være en genfødsel af fællesskabet i boligstrukturen. Et strålende eksempel på denne udvikling er genkomsten af bofællesskabet fra 70’erne. Småt er godt!

6. Kommer vi til at mangle træ?

Det afhænger af, hvordan samfundet omstrukturerer dets værdier.

Hvis grådigheden fortsætter uhæmmet med væksten som motor, er der ikke nok træ til alle. Derfor er det vigtigt at tilpasse sig en revideret opfattelse af vores værdigrundlag for at undgå ubalance.

Det kræver blandt andet et opgør med den misforståede opfattelse, der findes der ude, at biodiversitet og dyrket skov ikke er foreneligt. Men de er i høj grad forenelige – det er ikke et enten-eller men et både-og.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×