Selvkørende skovmaskine fra Sverige
Et nyudviklet køretøj kan uden menneskelig indblanding selv hente og transportere tømmer i skoven. Forskerne bag det vellykkede forsøg ser det som et vigtigt skridt mod mere bæredygtigt skovbrug.

Foto: Luleå Tekniske Universitet
Et samarbejde mellem forskere fra Luleå Tekniske Universitet, Sveriges Landbrugsuniversitet og Forest Engineering Cluster har resulteret i en maskine, der selv kan opsamle og transportere tømmer – et arbejde, som normalt har brug for menneskelige kræfter for at blive udført.
Og det er første gang i verdenshistorien, at dét er lykkedes, fortæller Ola Lindroos, professor i skovteknologi ved Sveriges Landbrugsuniversitet, SLU, i en pressemeddelelse:
” Der har tidligere været arbejdet med at betjene maskinen autonomt, finde træstammer og andre genstande og styre kranen. Men nu er det for første gang lykkedes at sætte alle disse dele sammen, så alt kan klares i én sekvens.”
Et mere bæredygtigt skovbrug
At en selvkørende skovmaskine kan klare en så avanceret opgave er unikt og åbner op for store forandringer i skovbranchen, mener Magnus Karlberg, professor i maskindesign ved Luleå Tekniske Universitet.
” Selvom det stadig er flere år væk og vil ske gradvist, er vi overbeviste om, at den tekniske udvikling med smarte, autonome skovmaskiner er skovbrugets fremtid. Vi har vist, at teknologien eksisterer og virker, men der er selvfølgelig forskel på at arbejde med det ud fra et forskningsperspektiv sammenlignet med kommercielle aktiviteter,” siger han.
Udviklingen af selvkørende skovmaskiner er et vigtigt skridt for mere bæredygtigt skovbrug, mener forskerne. Mindre, mere energieffektive maskiner kan arbejde meget mere skånsomt i skove og på land.
”I dag har vi mulighed for at gøre skovmaskinerne så smarte, at de selv kan aflæse omgivelserne og opdage områder, der er følsomme. På den måde kan anvendelsen tilpasses de specifikke forhold, der hersker på stedet,” siger Magnus Karlberg.
Skovmaskinen er en vigtig del af det nystartede Arctic Off-Road Robotics Laboratory (AORO).
Se video om AORO og den nye skovmaskine:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.