Selvlysende (jule)træ af naturens eget neonlys

2

En fusion af balsatræ og honningsvamp kan - med sin på flere måder grønne natur - måske vise sig at være fremtidens energibesparende lyskilde.

Af

Du kender måske fænomenet fra sankthansorm, særlige svampe eller ildfluer: Biologisk lys eller bioluminiscens, der får dyr og planter til at gløde i mørket.

Det lysshow, naturen på overlegen vis kreerer, har hidtil været (for) udfordrende en proces for bioteknologien at fremkalde og kontrollere i laboratoriet.

Nu har forskere fra den schweiziske forskningsinstitution EMPA (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt) imidlertid fundet en metode til at få træ til at producere det sælsomme, grønne lys, der ifølge teamleder Francis Schwarze har potentialet til at udgøre en fremtidig elektricitetsfri lyskilde med markante energibesparelser og CO2-reduktioner til følge.

Forskerne har inficeret klodser af balsatræ (Ochroma pyramidale) – valgt på grund af dets lave densitet – med Desarmillaria tabescens (en art af honningsvamp, hvor bioluminescens forekommer) og lagt klodserne i blød i tre måneder. I løbet af periode opsugede træet så meget vand, at det svarer til otte gange den oprindelige vægt. Svampen nedbrød træets lignin, mens cellulosen – som tilfører træet trækstyrke – forblev intakt.

D. tabescens er en særlig potent producent af stoffet luciferin, fandt Schwarze ud af i sine undersøgelser. Og netop luciferin er nøglen til det selvlysende træ: Når stoffet forbinder sig med ilt, sker der en kemisk reaktion, der udløser energi form af både varme og lys. Og voila – træet lyser i mørke.

Francis Schwarze i gang med sine undersøgelser. Foto: Empa

Den sammenvævede struktur af svamp og træ beskrives af forskeren som en naturlig biohybrid – en kombination af levende materialer.

“Kunstigt fremstillede kompositmaterialer af denne art vil være interessante til mange typer anvendelser,” siger Schwarze.

Det er indtil videre lykkedes forskerne at få balsastykkerne til at lyse i ti dage, men der arbejdes videre på at udvikle materialet yderligere.

Videnskabelig artikel: Taming the Production of Bioluminescent Wood Using the White Rot Fungus Desarmillaria Tabescens

Kilder: Wood Central og EMPA

 

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. otto rasmussen siger:

    Tak! for en spændende artikel om “lys”

  2. Ulf Thrane siger:

    Spændende! Svampen, Desarmillaria tabescens (“Nøgen honningsvamp” på dansk), er endnu ikke blevet fundet i Danmark, så det er bare med at gå på skovtur i mørket og se efter lys på og omkring stubbe eller ved basis af løvtræer, især eg.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum