Sig træskærm til din iPhone

0

Træt af skrøbelige skærme, der alt for nemt går i stykker? Fat mod! Og ret blikket mod gennemsigtigt træ, der potentielt kan bruges til alt muligt, lige fra touch-skærme til vinduer med isoleringsfunktion. Forskning viser, at materialet er tre gange stærkere end plexiglas og hele ti gange stærkere end almindeligt glas.

Af -

Selvom det ikke er så kendt i al almindelighed og stadig kan få øjenbrynene til at ryge langt op i panden af forbavselse, så har gennemsigtigt træ faktisk efterhånden nogle år på bagen.

Selve metoden blev udviklet af tyske Siegfred Fink tilbage i 1992 og sidenhen forfinet og videreudviklet af den svenske forsker Lars Berglund fra Kungliga Tekniska Högskolan, KHT, cirka ti år senere.

Lars Berglund har tidligere forklaret, at det transparente træ er en type træfiner, hvor træets indhold af lignin er fjernet. Ved at fjerne lignin fjerner man også den brune farve i træet, og derefter står man tilbage med det hvide træ. For at gøre det helt gennemsigtigt skal træet bagefter imprægneres med en polymer med de rette optiske egenskaber, der matcher til træet.

Materialet er tre gange stærkere end plexiglas og hele ti gange stærkere end almindeligt glas.

 

Se video om, hvordan man laver gennemsigtigt træ:

I USA er det især professor Liangbing “Bing” Hu fra University of Maryland, der er dykket ned i det spændende materiale. Hu er ekspert i nanomaterialer, som – baseret på deres mikroskopiske strukturer – kan formes til at være fx superstærke eller være eminent gode til at lede elektricitet.

Ifølge Maryland Today blev Hu vildt begejstret, da han for år tilbage opdagede, at træs årestruktur udgør et naturligt nanomateriale, der er både stærkt og alsidigt, og siden har han ikke set sig tilbage.

“Det er på grund af bæredygtighed og miljøbeskyttelse, at jeg har forfulgt det her. Træ er både et rigeligt og et fornybart materiale, og også et gammelt materiale, som vi har opnået meget viden om gennem historien. Men med hensyn til innovation er det ikke ligefrem et overfyldt felt”, siger han.

En verden af muligheder

Nu er man efterhånden kommet så langt med forskningen, at nye, spændende produkter af gennemsigtigt træ er begyndt at se dagens lys – det kan være som superstærke skærme til smartphones, i lysarmaturer, glasdøre, spejle og endda i byggeriet som glas i vinduer, der tilmed kan både kan regulere varmen og skifte farve.

Skal gennemsigtigt træ ind på mainstream-markedet kræver det dog dels mere miljøvenlige produktionsmetoder – der forskes blandt andet i at bruge et fuldt biobaseret polymer baseret på citrusfrugtskræl som erstatning for epoxy-harpiks – og dels en opskalering af produktionen.

Hvis det lykkes, har materialet imidlertid potentiale til at konkurrere med biomasse, papir og emballage om at blive verdens største skovprodukt, lyder det fra forskerne.

Nok er træ et gammelt materiale, men mulighederne for at udnytte materialet viser til stadighed nye veje til fremtiden.

 

Kilder: USDA.gov, Scientificamerican.com og Woodcentral

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×