Skimmel og misfarvning på udendørs træ

9

Af -

Skimmel og misfarvning på udendørs træ

Når de rette betingelser (relativ luftfugtighed og temperatur) er til stede på træoverfladen, kan skimmelsvampe udvikle sig

Skimmelsvampe i byggeriet synes at have været stigende i de seneste år, hvilket kan skyldes flere forhold:

  • En øget offentlig opmærksomhed som følge af megen presseomtale med fokus på skimmelsvampe.
  • Nye typer af træbeskyttelsesmidler og malinger samt konsekvensen af udfasning af tidligere kendte effektive midler mod skimmel.
  • Fejlagtig anvendelse og håndtering af træ og træbaserede materialer i byggeriet.
  • Mangelfuld vedligeholdelse.

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er en stor gruppe af svampe, som ikke er særlig godt defineret. Der findes mere end 100.000 arter. I naturen findes skimmelsvampe alle vegne, i jorden, på organiske materialer og selv på uorganiske materialer så som glas, metal, beton og plastik. Skimmelsvampe kan vokse overalt, blot der er fugt og næring (organisk materiale) til stede.

Ingen skimmel uden fugt

På udvendigt træ er det normalt, at der kommer skimmel på overflader, som ikke er behandlet med skimmelhindrende midler, for eksempel på spærender, beklædninger, havehegn og lignende. For at skimmelsvampe kan vokse, skal der være et passende forhold mellem fugt og varme på træoverfladen.

Skimmelsvampe kan vokse når temperaturen er mellem 0°C og 50°C. Undersøgelser har vist, at allerede ved en relativ luftfugtighed på 75% ved træoverfladen kan skimmelsvampe begynde at udvikle sig. De væsentligste faktorer som har indflydelse på skimmelvækst på en træoverflade er:

  • Fugtindholdet i træet, herunder den relative luftfugtighed nær eller på overfladen af træet
  • Temperaturen
  • Tiden som træet fugtpåvirkes
  • Luftcirkulation

Træ har en buffereffekt, som vil udligne kortvarige høje luftfugtigheder, da træet kan absorbere fugten. Ved korttidspåvirkning af høj luftfugtighed vil skimmelsvampene ikke kunne nå at udvikle sig. Højere temperaturer op til 50°C vil forøge hastigheden for skimmelvækst, når de rette fugtforhold er til stede. Desuden vil træarternes naturlige beskyttelse mod skimmel påvirke væksten af skimmel på træoverfladen.

I milde perioder om efteråret og vinteren er der i vort klima gode betingelser for vækst af skimmelsvampe. Det er meget vigtigt, at træ til byggeri holdes rent og tørt i såvel bygge- som anvendelsesperioden.  Træmaterialer, som let opfugtes, eller som er mest udsat for fugt, har størst risiko for at blive misfarvet af skimmelsvampe.

Hvornår bliver skimmelsvampe et problem?

Her må man skelne mellem, om der er skimmelsvampe inde i boligen, eller om de forekommer på udvendigt træ.

Ses der på udendørs eksponeret træ, er misfarvninger i form af skimmel kun et æstetisk problem, men kan samtidig være første trin i biologisk nedbrydning af træet.

Der har altid været skimmelsvampe og blåsplint på udvendigt træ i dansk byggeri. Skimmelsvampe på udvendigt træ udgør ikke noget sundhedsproblem.

Ubehandlet træ bliver ofte opfugtet i byggeperioden, eller der anvendes træ, som ikke har været tørret. I sådanne tilfælde kan der komme skimmelsvampe på overfladerne i byggeperioden. Når træet tørrer, vil skimlen dø, og det er ikke sandsynligt, at der kommer flere angreb.

Der er ikke grund til at bekæmpe skimmel, hvis det ikke er på synlige flader, eksempelvis på udhøng og lignende under forudsætning af, at træet ikke har kontakt med indeklimaet.

Udendørs eksponeret træ overfladebehandles normalt med en skimmelsvampehindrende grunding og efterfølgende med et træbeskyttelsesmiddel og/eller maling. Herved forebygges etablering af skimmelsvampevækst.

Hvordan afrenses skimmelsvampe på udendørs eksponeret træværk?

Misfarvninger af facader af malet eller ubehandlet træ kan afrenses med højtrykspuling. Højtrykspulingen kan fjerne overfladisk skimmelvækst, men ikke misfarvning forårsaget af blåsplintsvampe.

Afrensningen har ikke nogen langtidseffekt. Hvis der er en voldsom misfarvning, kan den renses og bleges med en kraftig klorinopløsning (1 del klorin til 4 dele vand). Rodalon kan også anvendes til afrensning af skimmel.

Klorin og Rodalon har ingen langtidseffekt. De rensede overflader skal behandles med skimmelhindrende midler for at forhindre, at skimmelvæksten blusser op igen.

Kilde: Viden om træ 2/2003 – http://videnomtrae.teknologisk.dk

9 kommentarer

  1. Anette siger:

    Hej. Her i sø.Mer købte jeg en pæn plastiksæk til havebordet. Den er blevet sat til med mørke prikker / mørk farve der ligner skimmel.
    Har forsøgt at tørre den af med Rodalon og klorin, og vasket den i maskine ved 30 gr.
    Intet har hjulpet overhovedet.
    Har i et brugbart råd ?

  2. Anette siger:

    Jeg købte i sommer en pæn plastikdug ????

  3. Maja siger:

    Hej. Jeg fik i efteråret bygget et legehus i ubehandlet træ, men nåede desværre ikke at få det malet inden det våde vejr og vinteren satte ind. Det er nu desværre ret befængt med skimmelsvamp/sorte pletter, især udenpå, men også lidt indeni. Hvordan renser jeg bedst træet af før jeg begynder at male det? Og hvad er den bedste fremgangsmåde når jeg skal male det (er et lag træbeskyttende maling nok, eller skal jeg starte med en grunder eller lign.) for at få det bedste langtidsholdbare og skimmel-fri resultat?
    På forhånd tak for hjælpen.

  4. Benthe Giese siger:

    Hej. Vi har fået sorte områder på vores tilbygning i trykimpregneret træ. Den er 2år gammel og ikke malet. Kan vi få råd om, hvad vi gør fremover. Dels for at behandle svampen og dels forebyggende.
    Venlig hilsen Benthe Giese

  5. Michael siger:

    Vi har den samme udfordring som:

    Hej. Vi har fået sorte områder på vores tilbygning i trykimpregneret træ. Den er 2år gammel og ikke malet. Kan vi få råd om, hvad vi gør fremover. Dels for at behandle svampen og dels forebyggende.
    Venlig hilsen Benthe Giese

    Er der ingen der har en løsning på det? Jeg modtager gerne et svar så jeg kan behandle inden det bliver værre. Tak 🙂

  6. Anna siger:

    Hej. Jeg har bygget legehus i sommers af sporplader og med tagplade med tagpap på. Udvendigt har jeg behandlet sporpladerne med en grunder og en maling som skulle passe til formålet med skimmelhæmmende mv. Dog er der her hen over efteråret og vinteren kommet skimmel indvendig både på sporpladerne og tagpladen. Der er ikke noget at se udvendigt. Hvad skyldes dette og hvordan kan jeg fjerne det? Jeg overvejer at isolere det og sætte indvendig træ op, men det kræver vel at skimmel er helt væk inden?

  7. Jesper Andersen siger:

    Hej. Jeg gik igang i efteråret bygget et legehus i ubehandlet træ, men nåede desværre ikke at få det behandlet indvendigt før vinteren og regn kom. Det er nu desværre ret befængt med skimmelsvamp/sorte pletter indeni. Hvordan renser jeg bedst træet af før jeg begynder at male det indvendigt da der ingen problemer er udvendigt fordi det har fået træbeskyttelse af to omgange udvendigt før plader blev monteret. Spørgsmålet er nu hvad er den bedste fremgangsmåde når jeg skal male det (er et lag træbeskyttende maling nok, eller skal jeg starte med en grunder eller lign.) for at få det bedste langtidsholdbare og skimmel-fri resultat?
    På forhånd tak for hjælpen.

  8. Maja siger:

    Hej. vi har bygget et legehus, men der er desværre kommet skimmelsvamp/sorte pletter indvendigt og udvendigt. Har afrenser i Rodalon. Kan en maling forhindre at der kommer yderligere skimmel? skal træet renses eller grundes inden eventuel maling? Vil gerne have det bedste skimmel fri resultat.
    På forhånd tak for hjælpen.

  9. Ellen siger:

    Hej, jeg har fået et egetræs-spisebord af mine bedsteforældre, som som har stået i garagen lidt tid. Da jeg modtager det er der en del lysegrønne/lyseblå “mug” pletter på det. Overfladen er blevet slebet og jeg har afvasket det med vand og Ajax, hvilket har fjernet alle pletterne. Vil problemet gå i sig selv, nu hvor jeg har taget bordet ind eller er det uholdbart? Jeg tænker at oliebehandlet bordet, når det har stået et par dage.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×