Skovdag med fokus på skove og bæredygtige byer
Onsdag d. 21. marts er det den internationale skovdag. I år sættes der fokus på hvordan skove kan være med til at skabe bæredygtige byer.
Der bliver flere og flere mennesker i byerne, og i 2050 forventes der at være seks milliarder mennesker, altså helt op til 70% af verdens befolkning, der bor i byer. Men urbaniseringen behøver ikke nødvendigvis at resultere i forurenende, uhæmmet vækst. Træer og byskove kan gøre vores byer grønnere og sundere og indbyggerne gladere.
Årets tema for den internationale skovdag (International Day of Forests) d. 21. marts er ‘skove og bæredygtige byer’, og dagen skal i år sætte fokus på skovenes bidrag til bæredygtige byer. Der er mange fordele ved byskove og -træer, lige fra afkøling af omgivelser og energibesparelser til sundhedsmæssige fordele og beskyttelse mod oversvømmelser. Temaet er særligt relevant i forbindelse med FN’s Verdensmål, særligt det 11. verdensmål om bæredygtige byer og lokalsamfund og det 15. verdensmål, der skal beskytte livet på land.
En skov af funktioner
Bytræer er ikke bare smukke i bybilledet – de har også masser af funktioner. Skove og træer lagrer kulstof, hvilket er med til at mindske påvirkningen af klimaforandringer i og omkring byerne. Strategisk placering af træer i byer kan hjælpe med at køle luften med helt op til otte grader. I byer med høje temperaturer kan man derved mindske brugen af aircondition med op til 30%. Derudover er bytræer fantastiske luftfiltre, der er med til at fjerne skadelig forurening og partikler i luften. Også støjforurening kan træer være med til at mindske ved at skærme bygninger fra veje og industriområder.
Skove i og omkring byer er også med til at filtrere og regulere vand. Skovene beskytter grundvandet og er med til at give høj-kvalitets ferskvandsforsyninger til hundrede af millioner af mennesker. Skove beskytter også vandskel og forhindrer oversvømmelse, ved at lagre vand i grenene og jorden. Derudover danner skove og træer i og omkring byen levesteder, føde og beskyttelse for mange planter og dyr, hvilket hjælper med at sikre og øge biodiversiteten.
Og sidst, men ikke mindst, så opfordrer grønne områder i byen, så som byskove, til en aktiv og sund livsstil, forbedrer den mentale sundhed og skaber et sted, hvor mennesker kan mødes.
Bæredygtig skovforvaltning skal sikre skoven
En tredjedel af Jordens landmasse er dækket af skov, der udfører forskellige vitale funktioner rundt omkring i verden. Ca. 1,6 milliarder mennesker – heriblandt flere end 2.000 oprindelige folkeslag – er afhængige af skove som livsgrundlag. Skoven giver dem arbejde, medicin, brændstof, mad og bolig.
Skove er de mest biodiverse økosystemer på land og hjem for mere end 80% af de landlevende dyre-, insekt- og plantearter.
På trods af skovenes uvurderlige miljømæssige, økonomiske, sociale og sundhedsmæssige fordele, fortsætter global skovrydning i et alarmerende tempo. Hvert år ryddes 13 millioner hektar skov, blandt andet på grund af omlægning til landbrug. Skovrydning står for 12-20% af den globale drivhusgasudledning, der medvirker til klimaforandringer.
Hvert år afholdes den internationale skovdag d. 21. marts for at skabe opmærksomhed på skovens vigtige rolle i menneskers liv og dens vitale rolle i forhold til bæredygtighed, fødevaresikring og bekæmpelse af fattigdom. Bæredygtig forvaltning i alle typer af skove er nøglen til at løse problemet med konfliktramte udviklings- og industrilande, så vi kan sikre en bedre tilværelse, ikke blot for os selv, men også for de fremtidige generationer.
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk