Skove og plantager – Skovstatistikken 2017
Nye tal fra årets Skovstatistik 2017 viser, at skovarealet ikke fylder stort mere på Danmarkskortet end i de tre foregående år. Til gengæld lagrer skovene fortsat store mængder af CO2.
Trods det nationale skovprograms centrale mål om, at skovlandskaber skal dække 20-25 procent af Danmarks areal inden udgangen af det 21. århundrede, har udviklingen ligget nærmest stille de seneste år.
Det viser tal fra Skove og plantager – Skovstatistik 2017, som er den nyeste statistik udarbejdet af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet (IGN). Skovstatistikken laves en gang om året og er baseret på en årlig stikprøvebaseret arealopgørelse fra omkring 1.900 prøveflader i de danske skove og på spørgeskemaer til savværkerne.
Efter at være vokset støt siden 1990, hvor 445.391 ha af landet var dækket af skov, har skovarealet stort set været uændret siden 2015 og er blot vokset fra 624.782 ha til 625.603 ha i 2017.
Mest kulstof i løvskov
Siden 1990 har skovene øget lageret af kulstof med 9,9 mio. tons, alene i den levende del af biomassen. Det svarer, at 36,2 mio. tons CO2 er fjernet fra atmosfæren.
I alt binder træernes og skovbundenes biomasse cirka 148,2 mio. tons CO2.
59 procent af skovenes samlede kulstoflager i levende biomasse er lagret i løvtræ, mens 41 procent er lagret i nåletræ. Det hænger sammen med, at der er opbygget en større vedmasse i løvtræ end i nåletræ, og at denne vedmasse har en større rumtæthed.
Imidlertid er den løbende lagring af kulstof større i nåleskovene end i løvskovene, fordi nåletræerne har en større tilvækst.
Dyk ned i Skovstatistikken og find flere spændende tal
Tallene bag denne artikel
Den samlede statistik for Danmarks skove Skove og Plantager 2017 er grundlaget for tallene i denne artikel.
Idag varetages statistikken af IGN, som har udgivet en ny skovstatistik for 2019.
Vi anbefaler at du læser denne artikel, men hvis du bagefter er nysgerrig efter mere – anbefaler vi at du læse om
den nye statistik for 2019 her “Hugsten stiger i de Danske skove – men der kommer også mere træ“
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.
En kommentar
Så vidt jeg kan regne ud er Danmarks areal 4.293.000 hektar, hvilket vil sige at 14,6% er dækket af skov. Dvs. der er et lille stykke vej endnu. Men hvorfor mon tilvæksten er stagneret? Bruges der mere træ uden at der bliver plantet tilsvarende mere? Der er ingen tvivl om at den større brug af træ, som vi nok kommer til at se, selv i Danmark, vil stille større krav til at der plantes mere, for at målet kan nås.