Skove sendt fra himlen

2

En canadisk start up-virksomhed planlægger at plante helt op mod en milliard træer på ufremkommelige steder ved hjælp af droner.

Af -

Selvom verden mister mindre skov end tidligere, så er der stadig plads til masser af nye træer rundt omkring – ikke mindst for klimaets skyld. Træer suger CO2 og lagrer kulstoffet i ved og jordbund, og mange peger på træ og skov som en vigtig del af klimaløsningen.

Men det er ikke altid så nemt at komme til, der hvor man gerne vil plante træer. Og der er også en naturlig begrænsning på, hvor hurtigt det er menneskeligt muligt at få de nye træer i jorden, hvis det skal foregå manuelt.

Begge udfordringer kan løses ved hjælp af teknologi – nærmere bestemt droner, som heldigvis kan bruges til meget andet end at tage paparazzifotografier af kendisser eller flyve med missiler i krigszoner.

100.000 træer om dagen

Det canadiske firma Flash Forest har planer om at plante tusindvis af træer ved at bruge droner. Ja, faktisk planlægger firmaet at plante helt op til en milliard træer på den måde inden 2028!

Med den nuværende teknologi kan Flash Forest plante 10-20.000 træfrø om dagen, men målet er at nå op på omkring 100.000 om dagen. Til sammenligning kan man sjældent nå op på mere end cirka 1.500 per dag, siger virksomhedens grundlægger og chefstrateg Angelique Ahlstrom til mediet Fast Company.

Dronerne sendes først ud for at undersøge et givent område og kortlægger ved hjælp af software de bedste steder at plante træerne. Derefter begynder en sværm af droner at skyde “frøpakker” ned i jorden. Fordi frøene er omkranset af en slags madpakke, der også holder på fugtigheden, forbedres chancerne for, at frøet spirer og faktisk kan overleve flere måneder med tørke.

I kuperet terræn og i mangroveskove skyder dronerne de små frø dybere ned i jorden ved hjælp af en pneumatisk skydemekanisme. På den måde kan træerne komme til at vokse på steder, som det vil være umuligt for mennesker at nå frem til.

Vi har brug for masser af træer

Lige nu er Flash Forest i gang med at plante træer i Toronto og British Columbia, og senere på året fortsætter de på Hawaii, hvor de planlægger at plante 300.000 nye træer.

Australien, Columbia og Malaysia står også på listen over fremtidige træplantingssteder.

Det tager nogle år, før træerne for alvor begynder at fjerne CO2 fra atmosfæren, så det er bare med at komme i gang med at få plantet så mange træer så hurtigt som muligt – og her er droner en uundværlig hjælp, mener Ahlstrom:

”Potentialet for droner er, at vi kan plante træer 10 gange hurtigere end mennesker”.

Mange andre firmaer rundt omkring i verden har også fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at plante skov ved hjælp af droner.

Se fx:

Droner indtager skotske skove

Danmark – og verden – planter træer

 

Kilde: Fast Company

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Kaare Thyregod Madsen siger:

    Man sår frø og planter træer. Her kunne det være interessant at høre præcis hvad der er tale om. I 1980-erne plantede man træer fra fly i Oregon med en form for vingepotte, som skruede sig ned i jorden i uvejsomt terræn. Hvor vellykket det var, ved jeg ikke. Videoen om Flash Forest taler om en potte, så måske er det et frø som udbringes med lidt “hjælpestoffer” i en potte.

  2. Træ.dk siger:

    Hej Kaare.
    Tak for din kommentar. Vi har rettet teksten lidt til, så det bliver klarere, at der er tale om ’frøpakker’ der skydes ned i jorden – frø omkranset af en ’madpakke’, der også holder på fugtigheden, og derfor forbedrer chancerne for, at frøet spirer.
    Det er altså ikke plantestiklinger, der plantes, og heller ikke frø, der bare spredes. Det bliver spændende at følge, om det lykkes at få en masse nye træer ud af projektet.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×