Skoven får en digital tvilling

0

Skoven får en digital tvilling, som blandt andet skal fungere som et nyt værktøj til præcise beregninger af skovenes CO2-lagring.

Af -

Som en udløber af den europæiske grønne pagt (Green Deal) og dens mål for en bæredygtig økonomi har EU planer i en hidtil uset skala: De vil skabe en digital tvilling af hele jorden!

Digital Twin Earth-projektet skal overvåge, forudsige og visualisere, hvad mennesker og natur laver på vores planet og kan bruges til at foregribe begivenheder i den virkelige verden, for på den måde at hjælpe Europa med at blive CO2-neutralt og styrke biodiversitet og økosystemer.

Udover skovene skal også andre områder som fx fødevaresystemer, verdenshavene og Antarktis have en digital tvilling.

I øjeblikket konstrueres en prototype-version af den digitale skovtvilling. Arbejdet er bestilt af Den Europæiske Rumorganisation ESA og ledes af Finlands VTT Technical Research Center. Andre partnere inkluderer universitetet i Helsinki, det rumænske institut for skovforskning og forvaltning og virksomheder fra Tyskland, Polen og Finland.

Skal vise skovenes CO2-lager

Hvordan den digitale skovtvilling præcist kommer til at se ud, er stadig uklart. Det ved ikke engang Matti Möttus, der er hovedforsker ved VTT, endnu.

”Den digitale tvilling i en skov sig udvikler sig hele tiden i løbet af vores arbejde. Målet er at skabe databaserede værktøjer, der er så nemme at bruge som muligt, at overvåge skovenes tilstand og undersøge fremtidige muligheder, ”siger han til forskning.fi.

Under alle omstændigheder skal tvillingen kunne vise ændringer i skovenes CO2-lagring. Derudover kan den digitale tvilling bruges til at modellere og forudsige ting som forøgelse af vedmassen eller træernes sundhed på baggrund af ændringer i skovbrugsdriften eller klimaet.

”Jeg håber, vi kan konstruere et værktøj, der hjælper med at afsløre i større skala, hvordan skove påvirker klimaet og livsmiljøet, og hvilke ændringer skoven gennemgår,” siger Möttus.

Baseret på satellitbilleder

Den digitale tvilling fra ESA og VTT bruger satellitbilleder til at modellere skovene. Prototypen til den digitale skovtvilling er baseret på tre områder Finland, Tyskland og Rumænien og skal efter planen være færdig inden udgangen af 2021.

Udviklingen af ​​tvillingen understøttes af to andre skovmodelleringsprojekter fra VTT, baseret på satellitdata.

”Vi har omfattende know-how om skovmodellering i Finland. Udvikling af den digitale tvilling til ESA er endnu et element i at konsolidere det finske kompetencecenter for satellitfjernmåling af skove, ” siger Möttus.

Möttus vurderer, at redskaberne i den digitale skovtvilling vil være tilgængelige for virksomheder og andre interessenter om cirka ti år.

 

Kilde: Forest.fi

Se Digital Twin Earths website her

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×