Skovene ramt af stormen

1

Af -

Skovene ramt af stormen

Mandag den 28. oktober blev Danmark ramt af en særdeles kraftig storm. Stormen, som havde orkanstyrke, har forårsaget store materielle skader, hvilket også gælder landets skove.

Betydelige tab

Ifølge Dansk Skovforening har mange skovejendomme lidt betydelige tab, især i det sydligste Jylland.

Dansk Skovforening anslår af stormen på landsplan har fældet omkring 300.000 m3. Heraf er 110.000 m3 fældet i statens skove, lyder vurderingen fra Naturstyrelsen.

Det er dog endnu for tidligt at tegne et dækkende billede af skadernes omfang, da der stadig er dårlig fremkommelighed pga. væltede træer.

Stormfaldet sætter stadig præg på hugsten.

Det vurderers at der er under stormen, mandag den 28. oktober 2013, væltede eller knækkede træer i en mængde af op mod 300.000 m3 træ (Arkivfoto: Søren Fodgaard)

 

Nordtyskland også ramt

I Nordtyskland (Schleswig-Holstein) er den officielle vurdering at der er fældet yderligere 300.000 m3, svarende til over et halvt års hugst i det berørte område.

Også hårdt for løvtræerne

Den kraftige storm, som dog ikke helt var på niveau med den kraftige decemberstorm i 1999, har ikke kun forårsaget skade i nåletræsbevoksninger, men også i løvtræsbevoksninger, som ellers plejer at være forskånet i stormvejr.

Det milde efterår har nemlig betydet at løvtræerne endnu ikke har tabt bladene og derfor har vinden kunnet få rigtig godt fat.

Træmarkedet ikke påvirket væsentligt

På trods af de store mængder væltet træ, så vurderer Skovforeningen dog ikke, at det danske træmarked vil blive påvirket væsentligt.

Hvad sker der med de væltede træer?

Forude venter et stort oprydningsarbejde og det vil ifølge Dansk Skovforening tage mange måneder før skovene igen er fuldt fremkommelige.

Det væltede træ vil i et vist omfang kunne blive brugt til træ-produkter, mens en stor del vil blive vedvarende energi.

I statens skove skal de splintrede løvtræer, massive stammer og trætoppe imidlertid efterlades i skovbunden.

”En del af de væltede træer får lov til at ligge og rådne, så de kan blive til levesteder for insekter, planter og dyr”, siger miljøminister Ida Auken

Naturstyrelsen vurderer at omkring10 % af de væltede træer er løvtræer, som vil være velegnet til at blive efterladt i skovbunden.

Fakta

Læs mere hos:

En kommentar

  1. Beth Gydesen siger:

    Kan et nåletræ, der er halvvejs væltet i den seneste storm, overleve, hvis det bliver rettet op (står i en ca 45 graders vinkel)? Træet er ca 8 m høj og rødderne er stadig under jord.
    På mange tak for svar.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×