“Skovene vil spille en central rolle i den grønne omstilling”

0

Seks skarpe om træ til...

Af

… Jens Isbak, medejer og adm. direktør for Skovkortet.dk.

1. Hvad er Skovkortet.dk?

Skovkortet.dk er et digitalt og intuitivt skovkort, skabt til at give vores kunder – skovejere og skovforvaltere – indsigt og overblik over deres skove. Vores program favner bredt – vi har kunder med flere tusinde hektar skov, men også flere mindre skovejendomme med få hektar skov.

Vores hovedfokus er at sikre en effektiv og gnidningsfri drift af skovene, men vores værditilbud er også bredere end dette. Da skovene tjener mange formål, er vores program skabt til at gøre det samme. Derfor kan skovejere følge med i alt fra CO2- binding i skoven til jagthistorik i vores jagtkort.

2. Hvilken forskel håber du, Skovkortet.dk kan gøre for træbranchen?

Vi vil gerne sikre en bæredygtig anvendelse af træ. Træ er et fantastisk produkt med et væld af anvendelsesmuligheder – og tanken omkring dets evne til at fortrænge mere CO2-tunge produkter fra byggebranchen er yderst tiltalende.

Omvendt står det også lysende klart, at vi skal værne om vores skove og natur. Certificeringsordninger som FSC og PEFC er jo netop skabt til at imødekomme behovet for træ og værne om naturen – det bæredygtige skovbrug.

Vi mener, at Skovkortet.dk vil spille en central rolle her. Dels ved at sikre, at det er rentabelt for selv den mindste skovejer at lade sin skov certificere, men endnu mere i forhold til at sikre dokumentationen – at den er ajourført og retvisende – og behandlet på en sikker måde. Dokumentation, og ikke mindst håndteringen af den, er altafgørende for en effektiv drift anno 2022 og frem.

3. Hvorfor er skovene vigtige?

Skovene vil spille en central rolle i forhold til den grønne omstilling. De bliver nok aldrig ”the silver bullet”, som nogen ynder at gøre dem til – men vigtige vil de være. Dertil kunne det øgede fokus på skovene som bidragsyder til den grønne omstilling gøre, at vi får fremskyndet processen i at sikre, at endnu flere skove er certificeret og bæredygtigt håndteret.

4. Hvordan ser fremtiden ud for træ og træprodukter?

Jeg tror bestemt, at fremtiden ser lys ud. Det virker, som om træ i sin naturlige form i større grad finder vej ind i byggebranchen, og at arkitekter har fået øjnene op for den værdi, som træ kan bidrage med i design og konstruktion.

Dertil bliver det yderst spændende at følge udviklingen af træ brugt i alternative materialer. Dertil oplever vi en kæmpe efterspørgsel på viden omkring lagring af CO2 i træ, som uden tvivl, isoleret, kommer til at drive et stort fokus omkring træ.

5. Hvad er dit bedste minde med træ?

Mine bedste minder med træ har uden tvivl sine rødder i min opvækst. Dels legen i vores egen lille skov, hvor jeg sammen vennerne tilbragte utallige timer i trækronerne, indtil det var sengetid. Men også i forbindelse med træ som et materiale, hvor man kan skabe ting.

Min morfar havde et lille værksted med en masse værktøj, og jeg husker tydeligt, hvordan jeg iagttog ham skabe fantastiske ting ud af diverse stykker træ, som han havde liggende.

6. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Træs alsidighed, dets naturlig liv – dels i skoven, men også efter at det er fældet og forædlet.

Det er imponerende, hvordan træ kan have så mange anvendelsesformer – lige fra spær på loftet, som ingen ser, til elementer i en stol, som er nøjsomt udvalgt og bearbejdet til perfektion, og som i princippet kan eksistere i mange, mange årtier. Sikken et liv.

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×