Skovens produkter skaber kæmpe klimagevinster

0

Tæller man både skoven og dens produkter med, er den svenske skovindustris positive klimaeffekt næsten lige så stor som hele Sveriges samlede udledning af CO2, viser en ny rapport.

Af -

I en ny rapport fra den svenske brancheorganisation Skogsindustrierna, baseret på tal fra 2018, dokumenteres for første gang den samlede klimaeffekt af skoven og produkter fra skoven. Og perspektiverne er svimlende:

Den svenske skovindustri har en positiv effekt på det globale klima svarende til 93 mio. tons CO2 om året, når både skoven og dens produkter er medtaget. Det betyder, at skovindustrien mindsker klimabelastningen med næsten lige så meget som den samlede svenske udledning på 100 mio. tons CO2 om året.

Næsten halvdelen af klimagevinsten opstår, efter at træerne er fældet og bliver til tømmer, fiberbaserede produkter og biomasse, som anvendes i stedet for beton, plastik og olie.

Træ erstatter fossile materialer

Ifølge rapporten bidrager skovens fossilfrie produkter til, at olie og kul kan forblive i jorden i stedet for at blive til forurening i atmosfæren.

Resultaterne viser potentialet i at fremstille og anvende produkter fra skoven i stedet for fra fossile råmaterialer.

”Når du vælger at bo i et træhus, køber produkter af papir og karton og bruger biobrændstof i stedet for produkter af olie, beton og plastik, er du med til at reducere fossile emissioner”, siger Carina Håkansson, adm. direktør for Skogsindustrierna NTT Woodnet.

Skovens produkter glemmes i klimadebat

Rapportens forfatter er Peter Holmgren, tidligere generalsekretær for CIFOR – en international organisation for skovforskning – og chef for FAO’s (FN’s fødevare- og landbrugsorganisation) globale klimaarbejde. Han mener, at bidraget fra skovens produkter ofte bliver glemt i klimadebatten og i skovpolitiske beslutninger:

”I dag ses skoven – fx i Parisaftalen – først og fremmest som et lager for kulstof, som skal bevares eller øges. Men at lave politik ud fra den tilgang er ikke retvisende, det viser min rapport med al tydelighed. Vi bliver nødt til at tale mere om skovindustriens mange andre fordele, hvordan langsigtet rentabilitet og bæredygtighed spiller sammen med klimafordele, og hvordan vi kan reducere samfundets brug af fossil energi – blandt andet gennem bioenergi og produkter af træ.”

For at beregne klimapåvirkningen af ​​produkter fra skoven har Peter Holmgren brugt forskernes skøn over, hvor mange tons fossilt kulstof der kan være under jorden for hvert ton biogent kulstof, der anvendes i træprodukter, fiberprodukter og bioenergi. Peter Holmgren skønner, at beregningerne er forsigtige:

”Med en fuldstændig kortlægning af genanvendte skovbaserede materialer er det muligt, at substitutionseffekten er endnu højere”, påpeger han.

Læs rapporten her

Se Peter Holmgren fortælle om træ:

Kilde: NTT Woodnet og Bioeconomy Region

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×