Skrald i skoven er noget skidt

0

Affald i skoven er et stigende problem. En undersøgelse i Piemonte i Italien viser at det fx. tager en måned at nedbryde en bananskræld, 1-2 år for et cigaretfilter og 100-1000 år at gøre det af med en plasticpose.

Af -

Skrald i skoven er noget skidt, det kan mange skovejere tale med om. Men hvor lang tid tager det egentlig for skoven at nedbryde det affald vi smider i skovbunden?

Turistmyndighederne i Piemonte i Norditalien lavede en undersøgelse over forventede levetider på affaldet i skoven

Forventede levetider

Skræller af appelsin og banan 1 måned
Cigaretskod uden filter 3 måneder
Aviser 3-12 måneder
Cigaretpakke uden cellofan 1 år
Cigaretfilter 1-2 år
Sokker og vanter af uld 3 år
Tyggegummi 5 år
Aluminiumsdåser 10-100 år
Materialer i nylon 35 år
Skosåler 75 år
Plasticposer 100-1000 år
Plastickort 1000 år
Glasflasker 4000 år
 

Tabel: Forventede levetider for skrald i skoven. (Kilde Ringsted Dagblad 23.2.00, Aktuelt 22.2.00)

 

Skovene har erfaringer med fjernsyn, udtjente motorer, brød & slagteriaffald, byggeaffald, køleskabe og alt for meget mere.

På Silkeborgegnen samler Sejs-Svejstrup borgerforening hvert år i maj en gruppe på 25 frivillige som renser skoven og stierne langs Gudenåen over en samlet strækning på 10 km. De har nu samlet ind i 15 år og plejer at komme hjem med 25 store sække skrald. De bliver fyldt med flasker, slikpapir, McDonalds emballage, bildele, cykelstel og meget andet. Blandt de mere usædvanlige genstande er trusser der ret tit efterlades i skovbunden. Der forlyder intet fra Italien om levetiden på den slags affald.

Jagten på svinene er gået ind

Den 14. august i år kunne man læse i Jyllandsposten af 20 bilvrag blev efterladt i skovene omkring København siden nytår. Naturstyrelsen er godt og grundig træt af skraldet, som skønnes af koste dem 14 mio. om året, så nu “løfter vi pegefingeren”, siger Hans Henrik Christensen til Jyllandsposten.

I Sønderjylland lykkedes det for nylig skovrider Ole Klitgaard fra Aabenrå Statsskovdistrikt at afsløre et skovsvin. Han fik en bøde på 1000 kr og en regning på 1000 kr for at fjerne de affaldssække han havde smidt i skoven.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×