Slikposer til den gode samvittighed

2

Nyudviklet træ-baseret alternativ til plastik skal afhjælpe problemet med mikroplast.

Af

Forskere fra det finske forskningscenter, VTT, har udviklet et træ-baseret alternativ til plastik i et forsøg på at komme problemet med mikroplast til livs.

Foto: VTT.

Alternativet er et komposterbart og let materiale til brug i emballage. Materialet fremstilles ved at kombinere forskellige typer cellulosefilm, der har forskellige egenskaber, som komplementerer hinanden.

“Ved at optimere lag-strukturen, kan vi forbedre de tekniske egenskaber og reducere mængden af materialer, der skal bruges. Hvis emballagen blev fremstillet af blot én type cellulose, der skulle leve op til alle kravene for god emballage, ville emballagen blive meget tyk og tung,” siger Ali Harlin, der er forsker ved VTT. Han skønner, at cellulose-materialet kan blive anvendt i kommerciel emballage inden for tre til fem år.

Et konkurrencedygtigt alternativ

Det plastik-lignende materiale er egnet til emballering af tørre og fedtede produkter, så som nødder, morgenmadsprodukter, kaffe og rosiner.

Det fleksible og transparente materiale beskytter madvarerne mod atmosfæriske gasser og luftfugtighed. Det former også en barriere mod fedtet og olien i produkterne. Indpakningen kan forsegles med varme.

Ifølge forskerne, kan materialet sagtens konkurrere med – og endda også overgå – nuværende typer af bionedbrydelig bioplastik. Derudover vil man med mindre ændringer kunne fremstille cellulose-materialet med eksisterende produktionsmaskiner.

For arbejdet med udviklingen af det nedbrydelige emballagemateriale har forskningscentret modtaget en pris fra The Ellen MacArthur Foundation, der støtter forskning i nye materialer, som kan løse det globale problem med mikroplast.

VTT forsker dog ikke kun i plastik-alternativer – også træbaserede tekstiler og pølseskind af nanocellulose er at finde blandt forskningscentrets mange projekter:

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Rasmus Møller siger:

    Dette er virkelig spændende teknologi! Kan/vil I oplyse kilden til artiklen?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Rasmus, du kan læse pressemeddelelsen fra VTT her.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Grøn plastik fra nåletræer

Forskere har udviklet et genanvendeligt plastprodukt.

Palmer laver plastik

Og forskere laver træplast.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×