Smut ud i skoven og slip for stress

0

En ny undersøgelse viser, at bare 20 minutter i naturen giver et signifikant lavere stressniveau.

Af

Har du hørt om “naturpiller” eller “natur på recept”? Efter at gentagne studier har konkluderet, at kontakt med naturen reducerer stress og forbedrer trivsel, er nogle læger begyndt at “ordinere” tid udenfor.

Men selvom vi ved, at det virker, har parametrene indtil nu været lidt dunkle: Hvilken slags natur virker? Hvor ofte skal man bruge tid i naturen? Og hvor længe?

Det har forskere fra University of Michigan nu kastet lys over ved at forske i forholdet mellem varigheden af ​​en naturoplevelse og ændringer i to fysiologiske biomarkører af stress – spytkortisol og alfa-amylase.

Personlig præference

Undersøgelses deltagerne kunne frit vælge tidspunktet på dagen, varigheden og stedet for en naturoplevelse alt afhængig af personlig præference og daglige program.

I otte uger blev 36 byboere bedt om at have en naturoplevelse mindst tre gange om ugen i 10 minutter eller mere.

“Naturoplevelseblev defineret som et sted udendørs, som efter deltagerens mening indeholdt tilstrækkeligt med naturlige elementer til at føles som en naturinteraktion. Deltagerne var orienteret om, at de frit kunne justere sted, tidspunkt på dagen og varighed af naturoplevelsen”, fortæller forskerne bag undersøgelsen.

I løbet af en naturoplevelsekunne deltagerne sidde, gå eller gøre begge – med kun enkelte regler.

“Der var nogle få begrænsninger for at minimere faktorer, som vi ved påvirker stress: Tag ”naturpillen” i dagslys, undgå aerob motion (konditionstræning), og undgå brug af sociale medier, internet, telefonopkald, samtale og læsning”, forklarer Dr. MaryCarol Hunter, lektor ved University of Michigan.

20 minutter er nok – 30 er endnu bedre

For at måle deltagernes stress blev niveauerne af stresshormonerne målt fra spytprøver taget før og efter ”naturpille”.

Spytprøverne afslørede, at bare tyve minutter i naturen var nok til at reducere kortisolniveauerne betydeligt. Og varede naturoplevelsen mellem 20 og 30 minutter, faldt kortisolniveauerne med højeste hastighed. Herefter fortsatte stressniveauet med at falde, omend langsommere.

Hunter fortæller, at selvom vi længe har vidst, at det reducerer stress at opholde sig i naturen, så har det indtil nu været uklart, hvor lang tid der skal til, hvor ofte det skal gøres, og hvilken slags naturoplevelse der gavner os.

“Vores undersøgelse viser, at du får der største udbytte hvad angår effektiv sænkning af stresshormonet kortisol, ved at bruge 20-30 minutter på at sidde eller gå på et sted, der giver dig en følelse af natur”, forklarer hun.

Så nu er det vist bare at snøre traveskoene, gå en tur i skoven og mærke stressen forlade din krop.

Kilde: Frontiers in Psychology

Tags:

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.