Spis et grantræ

5

Gran er ikke kun til jul - gran kan også bruges i madlavning. Gran-is, gran-icetea, gransovs – mulighederne er mange. Gastronom spår at gran i løbet af få år bliver en fuldt accepteret smagsoplevelse.

Af

Gran – ikke kun til jul

De fleste forbinder duften af gran med hygge i den varme stue ved juletid. Men gran er nu ved at trænge sig ud i køkkenerne hvor den karakteristiske gran-aroma bliver fremtidens nye skud på stammen af smagsoplevelser fra det nordiske køkken – og ikke kun ved juletid.

Det spår i hvert fald nogle af de fremmeste gastronomer. En af dem er Birgitte Escherich som er direktør og partner i firmaet Kostkompaniet. Hun har arbejdet som kok og professionel gastronom i adskillige år.

Forårets sprøde skud er bedst

Birgitte Escherich fortæller i et interview med Danmarks Radio hvordan ideen om gran i madlavning opstod:

”Det begyndte for et par år siden med, at jeg tænkte over, om man kunne udnytte de mange fine lysegrønne skud på vores grantræ. Det var i foråret, hvor træerne har rigtig mange fine og sprøde skud – det er her de er bedst. De smager lidt bittert, styrken afhænger af hvilken sort gran man spiser, og det er en bitterhed, i samme volumen som humle – jo længere hen på sæsonen desto mere bitre bliver de. Og jeg vil sige, de smager som de dufter – af vissen adventskrans – på den positive måde”.

Afprøvning af granens gastronomiske egenskaber

Birgitte Escherich satte sig for at afprøve granens gastronomiske egenskaber:

”Jeg kogte en lage, som bestod af rørsukker, galangarod, vanilje og limeskal – det lod jeg simre, kølede det ned, siede fra og vendte lagen i stivpiskede hvider, så det blev til gran-sorbet. Og jeg brugte det på en desserttallerken, med bl.a. vanilje parfait og syltede frugter”, fortæller Birgitte Escherich.

Den opfindsomme gastronom har også lavet gran-snacks af fine granskud dybstegt med beignetdej. Desuden har hun eksperimenteret med gran-icetea og brugt fint snittede granskud som drys på salat.

Revival til det nordiske køkken

”Det nordiske køkken har fået en revival, og det har mange fantastiske råvarer – rådyr, vildsvin, fisk, bær, spiselige blomster og krydderplanter som syre og sar – så hvorfor ikke også gran. Jeg er ikke i tvivl om, at på et tidspunkt, så vil vi også opleve at kunne købe tørret gran på poser i supermarkedet. Jeg kan godt forestille mig, at det bliver et ganske naturligt krydderi – og mulighederne er mange: Lam med gran for eksempel, i stedet for rosmarin. Hvorfor ikke?”

Krydderi lige ved hånden

Gran findes overalt i Danmark og rundtomkring i mange haver, lige ved hånden og klar til at blive brugt som krydderi. Der er stor forskel på gran-styrke-smagen og bitterheden i de forskellige sorter. Ét er dog fælles; den fantastiske smukke duft og smag af gran, som vi alle kender.

5 kommentarer

  1. Kristian siger:

    Hej med jer.
    Kan i hjælper mig med hvor jeg kan skaffe aroma fra gran eller lignende nåletræer.
    Jeg skal bruge det til mad produktion. Så aroma, olier, eteriske olie, ell lign.
    Alt hjælp modtages med kyshånd

    1. Træ.dk siger:

      Hej Kristian
      Vi ved desværre lige så meget som dig, når det gælder anskaffelse af gran-aroma (vi er, som du sikkert også er, kun stødt ind i filterkaffe med samme navn).
      Det mest ligetil ville umiddelbart være at fremstille det selv, men det ville kræve, at du havde adgang til en del usprøjtede grantræer, og hvis der er tale om en større produktion, vil det måske være et uegnet alternativ.

      Du kan jo evt. prøve at kontakte producenter, der fremstiller produkter med gran-aroma, og høre om hvor de får deres fra (hvis de vil dele ud af informationen).

      Beklager, at vi ikke kan være til mere hjælp end dette, men held og lykke med produktionen.

  2. Bent Møller siger:

    Økologisk granskud kan købes hos Lillehedens Økogran.
    Se lille-heden.dk

  3. Malene siger:

    Hej. Jeg søger økologiske granskud – gerne nobolis, hvis I har til fødevareproduktion. Linket til LIlle Heden, fungerer ikke umiddelbart. Kan I hjælpe mig hermed?
    Bedste hilsener Malene Rossil, Nordic Fermentation

  4. Pia Nørgaard siger:

    Kan jeg bruge sitka Gran til madlavning?
    Venligst Pia

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum