Spiseligt skum af træ

0

Et forskerhold er i gang med at udvikle en træbaseret skum, der kan erstatte eksempelvis flamingo og bobleplast i emballage. Og så kan det ovenikøbet spises! Træ.dk har talt med en af forskerne bag det nye skum.

Af

Skum og plastik er smart og praktisk, når varer skal pakkes og indholdet beskyttes. Men det er ikke supergodt for klimaet.

På Aalto Universitetet i Finland er et projekt ved navn Smart Foams derfor i fuld gang med at finde alternativer, blandt andet af træ.

”Projektet er baseret på biomimetik – et felt, der efterligner naturlige fænomener. Vi bruger kunstig intelligens til at udvikle skum med egenskaber der ligner træs, såsom styrke, fleksibilitet og modstandsdygtighed over for varme, ” siger professor Mikko Alava i en pressemeddelelse.

Forskerne stræber efter at optimere skummets egenskaber. En blanding af lignin, træfiber og laponit (nanoler) kan forarbejdes til stød- og varmebestandigt skum og bruges i stedet for plast. Lignin er den forbindelse, der binder træfibre sammen.

Foto: Mikko Raskinen

Når skummet tørrer, bliver det hårdt og vandafvisende og kan endda lede elektricitet. Skummet vejer ikke særlig meget, er varmeisolerende – og stærkt. Hvis det viser sig også at være brandsikkert og modstandsdygtigt over for fugt, vil det ovenikøbet kunne bruges som isoleringsmateriale i byggerier – det forskes der stadig i.

Det mest uventede træk ved skummet er dog dets spiselighed, fortæller postdoc Juha Koivisto:

”Metoden gør det muligt at producere skum fra gulerødder, tyttebær, tranebær eller rødbederpulver og fremstille chips af dem, som minder om almindelige kartoffelchips.”

Træ.dk har taget en snak med professor Mikko Alava.

Hvordan ser du brugen af denne skum i den fremtidige industri?

– EU’s forbud mod engangsplast tvinger virksomheder til at finde alternative løsninger på forskellige typer isolering og stødabsorberende materialer. Vores FoamWood er et fremragende alternativ til styrofoam (EPS eller flamingo), i fastfood eller i elektronikemballage.

Er træbaserede produkter og teknik bare en fase eller en tendens, der kommer til at blive?

– De kommer for at blive. Alene i Finland investeres milliarder i bio-raffinaderier, der primært bruger træ som råmateriale. Det sænker prisen på råvarer og muliggør masseproduktion. Det bæredygtige alternativ bliver også det økonomiske alternativ.

Hvad inspirerede jer til at skabe dette produkt?

– Vi har foretaget flere års grundlæggende forskning i komplekse væsker. Formålet var at forstå og manipulere strømmen af væske med struktur. Et af resultaterne er, at vi kan skabe anisotrope strukturer med retningsbestemt belastningsevne ligesom det vi ser i levende træer.

Projektet har modtaget finansiering fra Business Finland til at finde kommercielle muligheder og markeder for det nye materiale. Kommerciel produktion og anvendelse som emballage kræver, at skummet virkelig er biologisk nedbrydeligt og billigt, og at det kan produceres i betydelige mængder.

Det nye skum kan erstatte plastikbaserede materialer som disse. Foto: Pixabay

Kilde: Mikko Raskinen, Alto Universitet

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.