Sportshal i træ er socialt samlingspunkt

2

I Hazelton, Canada, skal en unik sportshal i træ skabe rammerne for et bedre socialt liv blandt byens borgere. Træ.dk har været i kontakt med arkitekterne bag.

Af

I den lille provinsby Hazelton i det nordlige British Columbia, Canada, er en sportshal blevet bygget i træ. Upper Skeena Recreation Center hedder træhallen, der har til formål skabe et socialt samlingspunkt, som skal afværge sociale problemer i den afsidesliggende provinsby.

Træhallen indeholder en skøjtebane med plads til 500 tilskuere, en stor gymnastiksal, et fitnesscenter samt et fællesrum til sammenkomster og sociale arrangementer.

Der går sport i træ

Det Vancouver-baserede arkitektfirma Hemsworth Architecture har tegnet træbygningen, der er samlet af præfabrikerede elementer på stedet. Omkring 937 kubikmeter træ er blevet brugt til bygningen, og hver en kubikmeter er lokalt produceret, skriver arkitekterne til Træ.dk:

”Træ er en af de primære eksportvarer fra British Columbia, og alt det træ, der blev brugt i projektet, blev høstet og forarbejdet lokalt, inklusive fremstillingen af limtræsbjælker og -søjler.”

De lokalt producerede træelementer er ikke bare lokale i sig selv – de er også samlet af lokal arbejdskraft.

”Ved at udvikle et præfabrikeret træpanelsystem til bygningen gav det entreprenøren mulighed for at bruge lokal arbejdskraft til at fremstille alle panelerne. Dette gav arbejdserfaring for mange lokale beboere og støttede lokalsamfundets økonomi. Det resulterede i, at over 26.000 timers lokal arbejdskraft blev brugt på projektet,” skriver arkitekterne til Træ.dk.

Træstrukturen består af limtræssøjler og -bjælker fra fyr, gran og ædelgran. Den udvendige beklædning består af thuja, mens det indvendige, dekorative træ er douglasgran.

Træet giver sportshallen en varm og indbydende stemning, som understøtter det sociale projekt, hallen er.

Bæredygtighed på flere fronter

Ifølge arkitekterne er Upper Skeena Recreation Center – udover at være et socialt bæredygtigt projekt – også miljømæssigt bæredygtigt.

”Ved at vælge træ som det primære materiale lagrer bygningen næsten 800 tons kuldioxid. Derudover reducerer det, som en lokal ressource, mængden af transport, der kræves til projektet,” skriver Hemsworth Architecture til Træ.dk.

”En af de vigtigste (og ofte oversete) komponenter i træ som et bæredygtigt materiale er, at det skal fældes på en bæredygtig måde. Her i British Columbia er vi heldige at have omfattende adgang til certificeret træ, som gør, at træ virkelig kan bruges som et bæredygtigt materiale.”

Upper Skeena Recreation Center stod færdig i 2019.

 

Kilde: Pressemeddelelse

Fotos: Hemsworth Architecture

 

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

 1. Dagmar Øye siger:

  Hej træ.dk
  Tak for gode artikler! Det kunne være fedt hvis I nævnte ingeniørerne på projekterne også, når nu træbyggeri er så vigtigt et samarbejde mellem parterne.
  Denne hal er ingeniørerne Equilibrium Consulting fra Vancouver (som jeg var i praktik hos i sin tid 😊) Konstruktionen er løst meget elegant, så det bliver et smukt samspil med arkitekturen.

 2. Træ.dk siger:

  Hej Dagmar
  Tak for din kommentar – det er bestemt noget, vi vil mere opmærksomme på fremover 🙂

  /Dorte,Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.