Starten er gået: Bæredygtigt etagebyggeri er i gang

0

Mere grønt byggeri og mindre CO2 er målet med de to forsøgshuse, som Realdania netop er gået i gang med at bygge i Fredericia. Det ene har træ som primært byggemateriale.

Af -

De kommende år vil en række såkaldt CO2-venlige udviklingsbyggerier skyde op i Kanalbyen i Fredericia med hjælp fra Realdania. Byggerierne skal på hver deres måde inspirere byggebranchen til, hvordan man kan gøre nybyggeri så CO2-venligt og effektivt som muligt.

Nu er starten gået for de to første huse i rækken: Et MiniCO2 Etagehus, som skal bygges mest muligt af træ, og et hus i kategorien Det effektive byggeri, der skal opføres med størst mulig effektivitet under selve byggeprocessen.

”Ti procent af Danmarks CO2-udledning stammer fra produktion af byggematerialer og fra bygge- og anlægsprocessen. Derfor er både branchen selv, rådgivere, myndigheder og forskere lige nu meget optaget af, hvordan byggeriet bedst kan bidrage til den grønne omstilling. I Realdania By & Byg vil vi gerne supplere med praktiske erfaringer”, lød det fra Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, da naboer, lokalpolitikere og ansatte fra Fredericia Kommune samt projekternes samarbejdspartnere var samlet for at overvære de famøse første spadestik.

Til stede var også Fredericias borgmester, Steen Wrist, der glæder sig over, at byen nu skal danne ramme om en række udviklingsbyggerier, hvor nye løsninger og ny viden testes for at afsøge muligheder, som ikke på forhånd er kendte. Der kan trækkes megen læring ud af disse udviklingsbyggerier, som dermed kan være med til at danne spydspids i den grønne omstilling af byggebranchen og inspirere andre bygherrer i Danmark, pointerede borgmesteren.

Mere træ – mindre CO2

”Det effektive byggeri” skal være med til at give svar på, hvordan digitale løsninger og værktøjer kan bidrage til at skabe en mere effektiv byggeproces, mens ”Mini CO2 etagebyggeriet i træ” skal skabe mere viden om, hvordan det er muligt at bygge etagebyggeri i træ til boligformål med mindst mulig CO2-udledning.

Rendering af lejlighed i MiniCO2 Etagehus Træ
Kreditering: Realdania By & Byg, JAJA Architects, ONV Arkitekter og MOE Ingeniører

Samtidig skal projektet vise, hvordan CO2-aftrykket kan reduceres ved at udvikle nye løsninger, der optimerer træs forskellige egenskaber.

Etagebyggeriet opføres som et ”monomaterielt hus” – det vil sige, at træ benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt.

Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, brand, råd, tilgængelighed af ressourcer og byggetid.

For at kunne sammenligne med tilsvarende byggerier i andre materialer som beton og tegl, vil der blive stillet krav til træbyggeriet, som matcher de øvrige materialers styrker, har Realdania tidligere meddelt.

Erfaringer skal deles

De nye etagehuse skal opføres til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld og samtidig leve op til gængse forventninger til komfort og praktisk indretning af moderne boliger.

Den viden, som Realdania By & Byg samler op undervejs, vil blive formidlet til byggebranchen og andre interesserede.

De første erfaringer bliver allerede videreformidlet i foråret 2023 ved to erhvervsarrangementer: Den 23. januar i København og den 2. februar i Aarhus. Læs mere om arrangementerne hos Realdania

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×