Stockholm får 4 spektakulære højhuse af træ

0

Af -

Stockholm får 4 spektakulære højhuse af træ

I Sundbyberg, en forstad til Stockholm, er man netop nu ved at opføre ikke bare ét, men hele fire nye 8 etagers højhuse af træ.

Til forskel fra andre højhuse af træ som er opført i Sverige i de seneste år, f.eks træ-kvarteret Limnologen i Växjö som er træhuse beklædt med gips, er træet i de stockholmske træhuse ikke til at tage fejl af.

Her er der ikke blot træ i konstruktionen, men også træ på facaderne og selv tagbeklædningerne er lavet af træ.

Mange fordele ved træ

Bygherren er firmaet Folkhem, som ser mange fordele ved at bruge træ, ikke mindst for miljøet.

– Vores bygninger har en facade af cedertræs-spåner. Det er et materiale, der er helt vedligeholdelsesfrit og vil med alderen blive lyst og smukt, siger administrerende direktør Arne Olsson fra Folkhem.

Folkhem har bygget mange huse i træ, men aldrig noget så højt som 8 etagers huse.

 

Strandparken - Folkhem

Her ses det første hus som forventes færdigt i foråret 2013. Facade og tagbeklædning er lavet af cedertræs-spåner (Foto: Folkhem)

Mindre energi

– Vi bruger træ primært af miljømæssige årsager, siger Arne Olsson.  Det koster meget mindre energi i produktionsfasen og det resulterer i meget mindre kulstofudledninger, når man bruger træ i byggeriet, forklarer han.

Arne Olsson taler også varmt om de byggetekniske fordele ved at bygge med træ. Træbygninger er lettere end betonbygninger og behøver ikke så meget fundament. Træet er tørt fra starten og kræver ingen tørretid, som for beton, og det er derfor hurtigere at bygge med træ, siger han.

– Derudover er træ arbejdsmiljømæssigt godt. Det er f.eks. lettere og mere støjvenligt at arbejde med for vores håndværkere. Og ikke mindst giver træ et fantastisk indeklima, siger han.

Brandfaren ikke større med træ

En typisk indvending mod træhuse er brandrisikoen.

Hertil siger Arne Olsson, at brandfaren er ikke større end i et hus bygget på den traditionelle måde. Faktisk gælder de samme brandkrav for træhuse som for huse af beton.

– En massivtræsbjælke er så kompakt, at det er næsten umuligt at få den til at brænde. Det er primært indretning i boligen der brænder, som f.eks. møbler, gardiner og lignende, siger han.

Derfor er alle lejlighederne også udstyret med et sprinklersystem.

Den første bygning forventes afsluttet i foråret 2013, og alle husene vil være klar til indflytning i 2015.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×